ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ένας στους δύο Γερμανούς θεωρεί ότι υποφέρει από κατάθλιψη

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τι έδειξε σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύεται από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa.

Ένας στους δύο Γερμανούς θεωρεί ότι υποφέρει από κατάθλιψη

Ένας στους δύο ενηλίκους στη Γερμανία θεωρεί ότι βρίσκεται σε κατάθλιψη, ενώ ένας στους τέσσερις αισθάνεται «μεγάλη μοναξιά».

Όπως προκύπτει από το «Βαρόμετρο για την Κατάθλιψη στη Γερμανία το 2023», το 53% των ενηλίκων εκτιμά ότι περνάει κατάθλιψη αυτή την περίοδο, με το 25% να δηλώνει ότι αισθάνεται «μεγάλη μοναξιά». Μεταξύ των κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να καταγραφεί το πρόβλημα ήταν π.χ. αν κάποιος έχει πάντα έναν άνθρωπο για να συζητήσει τα καθημερινά του προβλήματα ή αν του λείπει πραγματικά ένας καλός φίλος.

Το αίσθημα της μοναξιάς θεωρείται από την έρευνα ως σύμπτωμα της κατάθλιψης και όχι ως αιτία, διευκρινίζεται από τους ερευνητές του Γερμανικού Ιδρύματος για την Βοήθεια στην Κατάθλιψη και για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB).

«Η κοινωνία μας εστιάζει όλο και περισσότερο στο άτομο, κάτι που συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο μοναξιάς», δηλώνει ο αρμόδιος του Ιδρύματος για θέματα άγχους Μάτσντα Αντλί και απευθύνει έκκληση στους ανθρώπους «να μιλούν» για το πρόβλημά τους. Εάν κάποια συμπτώματα, όπως έλλειψη διάθεσης, απώλεια ενδιαφέροντος, διαταραχές ύπνου, αισθήματα ενοχής ή σκέψεις αυτοκτονίας, επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το άτομο να υποφέρει πράγματι από κατάθλιψη, εξηγεί ο κ. Αντλί.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ