ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η επίδραση του μανικιούρ στην ψυχολογική ευεξία των γυναικών

Μιχάλης Θερμόπουλος

Νέα έρευνα δείχνει ότι η περιποίηση των νυχιών, είτε γίνεται σε κομμωτήριο είτε στο σπίτι, μπορεί να τονώσει τα θετικά συναισθήματα και τη χαλάρωση στις γυναίκες.

Η επίδραση του μανικιούρ στην ψυχολογική ευεξία των γυναικών
Bigstock

Το βάθος της εκ του σύνεγγυς συζήτησης και επαφής κατά τη διάρκεια των ραντεβού για μανικιούρ επηρέασε αυτές τις ψυχολογικές επιπτώσεις. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology.

Το μακιγιάζ, βασικό στοιχείο στην αναζήτηση της ομορφιάς, έχει μελετηθεί εκτενώς για τις επιπτώσεις του στη σωματική ελκυστικότητα και την ψυχολογική ευεξία. Ωστόσο, ο τομέας της φροντίδας των νυχιών έχει λάβει λιγότερη προσοχή στην επιστημονική εξερεύνηση, με αποτέλεσμα μια πρόσφατη μελέτη να εμβαθύνει στις ψυχολογικές επιπτώσεις της.

Με κίνητρο την αυξανόμενη δημοτικότητα της περιποίησης νυχιών και τις υπομελετημένες ψυχολογικές πτυχές της, οι ερευνητές στόχευσαν να κατανοήσουν πώς αυτό το... τελετουργικό ομορφιάς επηρεάζει τα συναισθήματα, τη χαλάρωση και τη γενική ευεξία. Ο δρ. Atsushi Kawakubo, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Saitama Gakuen, εξέφρασε το ενδιαφέρον του να διερευνήσει τον πιθανό ψυχολογικό αντίκτυπο φαινομενικά απλών πρακτικών, όπως η περιποίηση των νυχιών σε ένα κομμωτήριο ή σαλόνι ομορφιάς.

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα

Σε μια διαδικτυακή έρευνα στην οποία συμμετείχαν 500 Γιαπωνέζες, από διάφορες ηλικιακές ομάδες και περιοχές, οι συμμετέχουσες ρωτήθηκαν για τα δημογραφικά τους στοιχεία, τις συνήθειες περιποίησης νυχιών και τις εμπειρίες τους γύρω από τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια των συνεδριών μανικιούρ. Η μελέτη στόχευε να μετρήσει τις ψυχολογικές επιπτώσεις αναπτύσσοντας ερωτήσεις με βάση προηγούμενες έρευνες σχετικά με τον αντίκτυπο του μακιγιάζ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, όπως και το μακιγιάζ, το μανικιούρ έχει θετικά ψυχολογικά αποτελέσματα στις γυναίκες. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν αυξημένα θετικά συναισθήματα, χαλάρωση και ζωντάνια κατά τη διάρκεια των συνεδριών περιποίησης νυχιών, υπογραμμίζοντας την πιθανή συμβολή της όλης διαδικασίας στη συναισθηματική τους ευεξία.

Μάλιστα όσες έλαβαν περιποίηση νυχιών από μανικιουρίστ κομμωτηρίου ανέφεραν πιο σημαντικά θετικά συναισθήματα και μεγαλύτερη χαλάρωση σε σύγκριση με εκείνες που έκαναν μόνες τους μανικιούρ στο σπίτι. Αυτό υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη από την επίσκεψη σε ένα κομμωτήριο ή σαλόνι ομορφιάς για μανικιούρ, υποδεικνύοντας έναν πιο ουσιαστικό αντίκτυπο στη διάθεση και τη χαλάρωση.

Το βάθος των συζητήσεων κατά τη διάρκεια των συνεδριών μανικιούρ βρέθηκε ότι επηρεάζει τις ψυχολογικές επιπτώσεις. Μια επιφανειακή συζήτηση, όπως για τα χόμπι και την καθημερινή ζωή, συσχετίστηκε θετικά με αυξημένα θετικά συναισθήματα, χαλάρωση και ζωντάνια. Ωστόσο, η βαθύτερη συζήτηση, ιδιαίτερα όσον αφορά τα αρνητικά χαρακτηριστικά και τις δυσκολίες της προσωπικότητας, είχε αρνητικό αντίκτυπο σε ορισμένα ψυχολογικά αποτελέσματα.

Περιορισμοί και συμπεράσματα της έρευνας

Η μελέτη αναγνωρίζει τους περιορισμούς της, συμπεριλαμβανομένης της απουσίας ομάδας ελέγχου και της εξάρτησης από αυτοαναφερόμενα δεδομένα. Επικεντρώθηκε σε μια συγκεκριμένη δημογραφική ομάδα Γιαπωνέζων γυναικών σε μητροπολιτικές περιοχές. Οι ερευνητές προτείνουν τη διεξαγωγή ίδιας έρευνας και σε άλλους πληθυσμούς.

Ο δρ. Kawakubo τονίζει τη σημασία των πρακτικών αυτο-φροντίδας στον σύγχρονο κόσμο μας που τρέχει με τόσο γρήγορο ρυθμό. Σημειώνει τα πιθανά οφέλη από δραστηριότητες που επιτρέπουν στα άτομα να χαλαρώνουν, να προβληματίζονται και να αυτοαποκαλύπτονται. Αν και η μελέτη επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις γυναίκες, η μελλοντική έρευνα σκοπεύει να συμπεριλάβει και άνδρες, αναγνωρίζοντας το εξελισσόμενο ενδιαφέρον για τις πρακτικές ομορφιάς και στα δύο φύλα.

Παρά τους περιορισμούς αυτούς, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη θετική επίδραση των τελετουργιών ομορφιάς -όπως το μανικιούρ- στην ψυχολογική ευεξία, τονίζοντας την αξία της αυτοφροντίδας στη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας.