ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μπορεί η χρήση του διαδικτύου να επηρεάσει την ψυχική υγεία;

Σινάνη Αικατερίνη

Πολλοί πιστεύουν ότι η χρήση του διαδικτύου θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην ψυχική υγεία του ατόμου.

Μπορεί η χρήση του διαδικτύου να επηρεάσει την ψυχική υγεία;

Νέα μελέτη-ορόσημο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση του διαδικτύου δεν αποτελεί σημαντική απειλή για την ψυχολογική ευημερία των ανθρώπων.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη χρήση του διαδικτύου από εκατομμύρια πολίτες δεκάδων χωρών και δεν βρήκαν στοιχεία που να συνδέουν το Διαδίκτυο με εκτεταμένη ψυχολογική βλάβη.

«Ψάξαμε διεξοδικά για ένα εύρημα που να συνδέει την τεχνολογία και την ψυχική υγεία αλλά δεν βρήκαμε κάτι», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Andrew Przybylski, καθηγητής ανθρώπινης συμπεριφοράς και τεχνολογίας στο Ινστιτούτο Διαδικτύου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πιο προσεκτικά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, καθώς και το φύλο, αλλά και πάλι δεν εντόπισαν κάτι, διαψεύδοντας τις ανησυχίες ότι η χρήση του Διαδικτύου μπορεί να βλάπτει την ψυχολογική υγεία των νεότερων ατόμων και των γυναικών.

«Εξετάσαμε σχολαστικά αν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο όσον αφορά την ηλικία ή το φύλο, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν διαδεδομένες απόψεις ότι ορισμένες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο», σημείωσε ο Przybylski.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μάλιστα, ότι η μέση ικανοποίηση των γυναικών από τη ζωή, έχει αυξηθεί περισσότερο τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα από δύο διαφορετικές αναφορές σχετικά με την ευεξία και την ψυχική υγεία με τον χρόνο χρήσης του διαδικτύου και των smartphone.

Εξέτασαν δεδομένα για την ψυχική υγεία δύο εκατομμυρίων ανθρώπων ηλικίας 15 έως 89 ετών σε 168 χώρες από το 2005 έως το 2022 και βρήκαν μικρή έως καθόλου ψυχολογική επίδραση από την αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου.

Χρησιμοποίησαν επίσης δεδομένα για το άγχος, την κατάθλιψη και τον αυτοτραυματισμό που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 2000 και 2019 από περίπου 200 κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τα συνέκριναν με τη χρήση του Διαδικτύου σε αυτές τις χώρες.

Παρά τα ευρήματά τους, οι ειδικοί επιμένουν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να παρέχουν περισσότερα δεδομένα, ώστε οι επιπτώσεις της χρήσης του Διαδικτύου να γίνουν καλύτερα κατανοητές.

«Η έρευνα για τις επιπτώσεις των τεχνολογιών του Διαδικτύου έχει σταματήσει επειδή τα δεδομένα που χρειάζονται άμεσα, συλλέγονται και φυλάσσονται από εταιρείες τεχνολογίας και διαδικτυακές πλατφόρμες», σημείωσαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

«Είναι σημαντικό να μελετηθούν, με περισσότερες λεπτομέρειες και με μεγαλύτερη διαφάνεια από όλους τους ενδιαφερόμενους, τα δεδομένα για τη χρήση τεχνολογιών που βασίζονται στο Διαδίκτυο. Αυτά τα δεδομένα υπάρχουν και αναλύονται συνεχώς από παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας για μάρκετινγκ και βελτίωση προϊόντων, αλλά δυστυχώς δεν είναι προσβάσιμα για ανεξάρτητη έρευνα» προσθέτουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Psychological Science.