ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αντιψυχωσικά και αύξηση του βάρους: Πού οφείλεται

Σινάνη Αικατερίνη

Η αύξηση του σωματικού βάρους αποτελεί γνωστή παρενέργεια των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία ψυχιατρικών παθήσεων, όπως η διπολική διαταραχή ή η σχιζοφρένεια.

Αντιψυχωσικά και αύξηση του βάρους: Πού οφείλεται

Κάποιοι ασθενείς διακόπτουν την αγωγή για να αποφύγουν την αύξηση του βάρους, ενώ όταν τη συνεχίζουν και παίρνουν βάρος, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και ηπατικής νόσου.

Έρευνα σε ποντίκια ανακάλυψε γιατί προκαλείται η αύξηση βάρους που συνδέεται με τα φάρμακα και πώς μπορεί να σταματήσει.

Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται σε μια ορμόνη που ονομάζεται λεπτίνη, εξηγούν οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας.

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα λιπώδη κύτταρα και εμπλέκεται στην πείνα και τη διατήρηση του βάρους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που αρχίζουν να παίρνουν κοινά αντιψυχωσικά φάρμακα όπως η ολανζαπίνη (χρησιμοποιείται κατά της διπολικής διαταραχής) και η ρισπεριδόνη (χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας), εμφανίζουν συνήθως μια αύξηση στα επίπεδα της λεπτίνης πριν από την αύξηση του σωματικού βάρους.

Η νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, θα μπορούσε να εξηγήσει πώς η αύξηση της λεπτίνης που προκαλείται από τα φάρμακα, συνδέεται με αύξηση του βάρους.

«Ενώ ιστορικά θεωρούνταν ότι τα επίπεδα της λεπτίνης αυξάνονται καθώς παίρνουμε βάρος, τα δεδομένα μας υποδηλώνουν έντονα ότι οδηγεί την παχυσαρκία που προκαλείται από τα φάρμακα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Philipp Scherer, καθηγητής εσωτερικής ιατρικής και διευθυντής του Touchstone Center for Diabetes Research στο UT Southwestern.

«Η αύξηση του σωματικού βάρους επηρεάζει τους περισσότερους ασθενείς που αρχίζουν να λαμβάνουν αυτά τα αντιψυχωσικά φάρμακα και αποτελεί μια γνωστή παρενέργεια αυτών των παρεμβάσεων. Ως αποτέλεσμα, πολλά άτομα καθίστανται ανθεκτικά στην ινσουλίνη και αναπτύσσουν διαβήτη. Η μελέτη εμπλέκει τη λεπτίνη ως βασικό παράγοντα αυτών των αρνητικών μεταβολικών συνεπειών» προσθέτει.

Φυσικά, οι μελέτες σε ποντίκια δεν επιβεβαιώνονται πάντα στους ανθρώπους, αλλά η έρευνα προσφέρει μια ένδειξη για το πώς οι ασθενείς που λαμβάνουν ολανζαπίνη ή ρισπεριδόνη θα μπορούσαν να αποφύγουν την αύξηση του βάρους.

Η θεραπεία των ποντικιών με ένα αντίσωμα που εξουδετερώνει τη λεπτίνη φάνηκε να βραχυκυκλώνει την αύξηση του βάρους, τα προβλήματα σακχάρου στο αίμα και τη φλεγμονή που συνοδεύουν τα υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine.