ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διαταραχές περιόδου: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο περιγεννητικής κατάθλιψης

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γυναίκες με προεμμηνορροϊκές διαταραχές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο περιγεννητικής κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν ανάλογα συμπτώματα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Διαταραχές περιόδου: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο περιγεννητικής κατάθλιψης

Πρόκειται για αμφίδρομη σχέση, καθώς και οι γυναίκες με περιγεννητική κατάθλιψη, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν προεμμηνορροϊκές διαταραχές μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Η μελέτη υποδηλώνει ότι ένας κοινός μηχανισμός μπορεί να συμβάλλει στις δύο καταστάσεις.

Οι γυναίκες βιώνουν κυκλικές διακυμάνσεις των ορμονών κατά τη διάρκεια της εφηβείας, του εμμηνορροϊκού κύκλου, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Κάποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν δύσκολα διαχειρίσιμα συμπτώματα κακής διάθεσης και κατάθλιψης κατά τη διάρκεια αυτών των διακυμάνσεων. Το 20-35% των γυναικών επηρεάζονται από προεμμηνορροϊκές διαταραχές, ενώ το 11% των μητέρων υποφέρουν από περιγεννητική κατάθλιψη, δηλαδή καταθλιπτικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έως και 12 μήνες μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία και στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας χρησιμοποίησαν τα σουηδικά εθνικά μητρώα από το 2001 έως το 2018 και εντόπισαν 84.949 γυναίκες με περιγεννητική κατάθλιψη και 849.482 γυναίκες χωρίς συμπτώματα.

Οι ερευνητές αντιστοίχισαν τις γυναίκες ως προς την ηλικία και το ημερολογιακό έτος και έλεγξαν περαιτέρω δημογραφικούς παράγοντες, το κάπνισμα, τον ΔΜΣ, την εγκυμοσύνη και το ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών.

Μεταξύ των γυναικών με περιγεννητική κατάθλιψη, σχεδόν το 3% είχαν προεμμηνορροϊκές διαταραχές πριν από την εγκυμοσύνη σε σύγκριση με το 0,6% των αντίστοιχων μη επηρεαζόμενων γυναικών.

Οι γυναίκες με περιγεννητική κατάθλιψη είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν προεμμηνορροϊκές διαταραχές όταν επανήλθε η έμμηνος ρύση μετά τον τοκετό, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν επηρεάζονταν από περιγεννητική κατάθλιψη.

Η έρευνα ρίχνει φως στη συσχέτιση μεταξύ των δύο καταστάσεων και υποστηρίζει ότι μπορεί να μοιράζονται υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς ή/και παράγοντες κινδύνου. Η κατανόηση αυτής της συσχέτισης θα μπορούσε να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να κατευθύνουν καλύτερα τις γυναίκες που είναι πιθανότερο να επηρεαστούν.

«Η μελέτη αποκαλύπτει μια ισχυρή αμφίδρομη σχέση μεταξύ της περιγεννητικής κατάθλιψης και των προεμμηνορροϊκών διαταραχών, χρησιμοποιώντας δεδομένα από πάνω από 900.000 εγκυμοσύνες. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της αναγνώρισης αυτών των ευαισθησιών στην κλινική πρακτική» τονίζουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine.