ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Γιατί η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, γνωστικής έκπτωσης και χρόνιων παθήσεων

Σινάνη Αικατερίνη

Αν περάσατε ένα μοναχικό βράδυ στο σπίτι τρώγοντας σοκολάτες και παγωτό, μην αισθάνεστε ενοχές.

Γιατί η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, γνωστικής έκπτωσης και χρόνιων παθήσεων

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι αυτό συμβαίνει επειδή η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει έντονη επιθυμία για τρόφιμα με ζάχαρη.

Οι ερευνητές συνέδεσαν τη χημεία του εγκεφάλου όσων απομονώνονται κοινωνικά με την επιδείνωση της ψυχικής υγείας, την αύξηση του σωματικού βάρους, τη γνωστική έκπτωση και την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.

«Ενώ είναι διαπιστωμένο ότι η παχυσαρκία συνδέεται με την κατάθλιψη και το άγχος και ότι η αδηφαγία αποτελεί ένα μηχανισμό αντιμετώπισης της μοναξιάς, ήθελα να παρατηρήσω τα μονοπάτια του εγκεφάλου που σχετίζονται με αυτά τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Arpana Gupta, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια του Κέντρου Νευροβιολογίας του Στρες και της Ανθεκτικότητας G. Oppenheimer στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πώς μεταβάλλεται η χημεία του εγκεφάλου και πώς επεξεργάζεται τις ενδείξεις τροφής με βάση το κοινωνικό περιβάλλον σε 93 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι όσες βίωναν μοναξιά ή απομόνωση, είχαν υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους και εμφάνιζαν κακές διατροφικές συμπεριφορές, όπως εθισμό στο φαγητό και ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφής.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να παρακολουθήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχουσες ανταποκρίνονταν σε αφηρημένες εικόνες γλυκών και αλμυρών τροφίμων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσες βίωναν κοινωνική απομόνωση είχαν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που παίζουν βασικό ρόλο στην ανταπόκριση στην επιθυμία για γλυκά. Οι ίδιες συμμετέχουσες παρουσίασαν χαμηλότερη αντίδραση σε περιοχές που σχετίζονται με τον αυτοέλεγχο.

«Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να προκαλέσει επιθυμία για φαγητό παρόμοια με την επιθυμία για κοινωνικές επαφές. Παρουσιάζουμε αποδείξεις για το γεγονός ότι οι κοινωνικοί μας δεσμοί είναι το κλειδί σε σχέση με το πώς τρώμε ανθυγιεινά τρόφιμα, ιδιαίτερα τρόφιμα με υψηλή θερμιδική πυκνότητα και γλυκά», δήλωσε η Gupta.

Αν έχετε κοινωνικό άγχος και την τάση να αυτοαπομονώνεστε, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ειδικό και να βρείτε τρόπους να το ξεπεράσετε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.