ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Προσπαθείτε να είστε οι τέλειοι γονείς; Tι προκαλείτε στα παιδιά και στους εαυτούς σας

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γονείς που προσπαθούν να είναι «τέλειοι» δεν θα πετύχουν ποτέ αυτό τον στόχο, ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν είναι καν ένας υγιής στόχος για τις οικογένειές τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Προσπαθείτε να είστε οι τέλειοι γονείς; Tι προκαλείτε στα παιδιά και στους εαυτούς σας

Οι κίνδυνοι από την προσπάθεια να είστε τέλειοι είναι τέτοιοι, που οι ερευνητές δημιούργησαν μια κλίμακα για να βοηθήσουν τους γονείς να παρακολουθούν την εξουθένωσή τους και, αν χρειαστεί, να την αντιμετωπίσουν.

Η πρώτη στο είδος της Κλίμακα Επαγγελματικής Εξουθένωσης Εργαζόμενων Γονέων είναι μια έρευνα 10 σημείων που βοηθά τους γονείς να μετρήσουν το άγχος και την κούρασή τους σε πραγματικό χρόνο.

«Αν δίνετε προτεραιότητα στο να είναι το σπίτι σας πεντακάθαρο, αλλά στη συνέχεια διαπιστώνετε ότι δεν έχετε χρόνο για να πάτε βόλτα με τα παιδιά σας, ίσως πρέπει να αναδιοργανώσετε τον χρόνο σας ή να βρείτε έναν τρόπο να τα κάνετε και τα δύο να λειτουργούν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Kate Gawlik, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια στο Ohio State College of Nursing.

Περίπου το 57% των γονέων που συμμετείχαν στη νέα έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν εξαντληθεί.

Η εξουθένωση μπορεί να συμβεί όταν ένας γονέας έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό του, ως μέρος μιας «κουλτούρας επιτευγμάτων» που έχει υποκινηθεί εν μέρει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Βλέπω ανθρώπους στο Instagram ή ανθρώπους που περπατούν στο δρόμο και πάντα σκέφτομαι: Πώς το κάνουν αυτό; Πώς φαίνεται να τα έχουν όλα τακτοποιημένα, ενώ εγώ δεν μπορώ;», δήλωσε η Gawlik.

«Ως γονείς έχουμε υψηλές προσδοκίες για τους εαυτούς μας και για το τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά μας. Από την άλλη, συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους ανθρώπους, με άλλες οικογένειες, και τού ασκείτε κριτική. Είτε είναι ηθελημένη είτε όχι, γίνεται», προσθέτει.

Επιπλέον, η ψυχική υγεία ενός γονέα επηρεάζει έντονα την ψυχική υγεία των παιδιών του.

Οι γονείς που εξαντλούν τον εαυτό τους, είναι πιο πιθανό να ξεσπάσουν στα παιδιά τους. Αν τα παιδιά αναπτύξουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, αυτό κάνει τους γονείς να εξαντλούνται και να γίνονται ακόμα πιο βίαιοι, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

«Όταν οι γονείς είναι εξαντλημένοι, έχουν περισσότερη κατάθλιψη, άγχος και στρες, αλλά και τα παιδιά τους έχουν χειρότερη συμπεριφορά και συναισθηματική υγεία», δήλωσε η ερευνήτρια Bernadette Melnyk, αντιπρόεδρος για την προαγωγή της υγείας και επικεφαλής υπεύθυνη ευεξίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Είναι συνεπώς εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίσετε την πραγματική σας κατάσταση και να κάνετε κάτι γι' αυτό για καλύτερη αυτοφροντίδα».

Η νέα κλίμακα επαγγελματικής εξουθένωσης συνοδεύεται από νέες οδηγίες για θετικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν τους γονείς να δημιουργήσουν βαθύτερους δεσμούς με τα παιδιά τους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι στρατηγικές περιλαμβάνουν:

  • Σύνδεση και ενεργή ακρόαση
  • Αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων με θετικές
  • Καθορισμός λογικών προσδοκιών τόσο για τον γονέα όσο και για το παιδί
  • Αναστοχασμός και δράση βάσει των προτεραιοτήτων

Αυτού του είδους οι στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτού που η Melnyk αποκαλεί «επιδημία γονεϊκής εξουθένωσης».

«Οι γονείς κάνουν σπουδαία δουλειά φροντίζοντας τα παιδιά τους και όλους τους άλλους, αλλά συχνά δεν δίνουν προτεραιότητα στη δική τους αυτοφροντίδα. Ως γονείς, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χύνουμε από ένα άδειο ποτήρι. Αν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να φροντίζουν τον εαυτό τους, οι πιθανότητες είναι να μεγαλώσουν και αυτά με αυτή την αξία. Αυτό έχει αντίκτυπο στα παιδιά και σε ολόκληρη την οικογένεια. Όπως μου είπε ένας γονιός, προτιμώ να έχω ένα ευτυχισμένο παιδί παρά ένα τέλειο παιδί», κατέληξε η Gawlik.

Η επικαιροποιημένη έκθεση με τίτλο «Η δύναμη της θετικής γονεϊκότητας: Στοιχεία που βοηθούν τους γονείς και τα παιδιά τους να ευημερήσουν», περιλαμβάνει τα αποτελέσματα έρευνας από περισσότερους από 700 γονείς που ρωτήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2023.