ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μυική δυσμορφία: Τι είναι και πώς συνδέεται με τα φίλτρα φωτογραφιών στα ΜΚΔ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η χρήση φίλτρων φωτογραφιών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) έχει ισχυρή συσχέτιση με αυξημένα συμπτώματα μυϊκής δυσμορφίας.

Μυική δυσμορφία: Τι είναι και πώς συνδέεται με τα φίλτρα φωτογραφιών στα ΜΚΔ
Bigstock

Η μυική δυσμορφία είναι μια πάθηση ψυχικής υγείας, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική εμμονή με την εμφάνιση ενός μυώδους και αδύνατου σώματος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση φίλτρου φωτογραφίας συνδέεται με δυσαρέσκεια αυτοεικόνας σώματος και διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές, ιδιαίτερα σε έφηβες και νεαρές γυναίκες. Σε αυτήν την τελευταία μελέτη που διεξήχθη μεταξύ νεαρών ενηλίκων στον Καναδά, οι ερευνητές εξέτασαν το πώς η χρήση ψηφιακών φίλτρων στις φωτογραφίες σχετίζεται με την μυϊκή δυσμορφία.

Η μυϊκή δυσμορφία, ένας υποτύπος της σωματικής δυσμορφικής διαταραχής, χαρακτηρίζεται από διαστρεβλωμένη αυτοαντίληψη της εικόνας του σώματος. Τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν εμμονή με τα αντιληπτά ελαττώματα (δηλαδή τα χαρακτηριστικά που οι ίδιοι εκλαμβάνουν ως ελαττώματα στο σώμα τους), με αποτέλεσμα να έχουν συχνά ακραίες συμπεριφορές, όπως έντονη άσκηση, πολύ αυστηρή δίαιτα και χρήση συμπληρωμάτων ή στεροειδών ουσιών.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 912 συμμετέχοντες από την μελέτη Canadian Study of Adolescent Health Behaviors του πανεπιστημίου του Τορόντο. Ανακάλυψαν μια συσχέτιση μεταξύ της χρήσης φίλτρων φωτογραφιών που εμφανίζονται συνήθως σε πλατφόρμες όπως το TikTok, το Instagram και άλλες, και τα αυξημένα επίπεδα δυσαρέσκειας με τη μυϊκότητα και την εικόνα του σώματος, ειδικά μεταξύ των ανδρών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Body Image.

“Ήταν σαφές στην μελέτη μας ότι η συχνή χρήση φίλτρων φωτογραφιών σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα μυϊκής δυσαρέσκειας και γενικά συμπτώματα μυϊκής δυσμορφίας. Σημειωτέον, το φύλο παίζει σημαντικό ρόλο: τα αγόρια και οι άνδρες χρησιμοποιούν φίλτρα φωτογραφιών επιδεικνύουν μεγαλύτερη τάση για να αυξήσουν τη μυϊκότητά τους και σε σύγκριση με τα κορίτσια και τις γυναίκες στην μελέτη”, δήλωσε ο δρ. Kyle T. Ganson, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της αύξησης της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον αντίκτυπο της επεξεργασίας της ψηφιακής εικόνας στην αυτοεικόνα του σώματος και την ψυχική ευεξία. “Δεδομένης της εξελισσόμενης φύσης της τεχνολογίας, αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για μελλοντική έρευνα”, επισημαίνουν οι ερευνητές.

"Η μελέτη μας ρίχνει φως στον συχνά παραμελούμενο αντίκτυπο της χρήσης φίλτρου φωτογραφίας στην μυϊκή δυσμορφία, ειδικά μεταξύ αγοριών και ανδρών. Καθώς ο χειρισμός της ψηφιακής εικόνας γίνεται πιο προχωρημένος και διαδεδομένος, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και να μετριαστεί η πιθανή βλάβη στην αυτοεικόνα του σώματος και στην ψυχική υγεία, πρόσθεσε ο δρ. Ganson.

Πηγές: neurosciencenews.com, medicaldaily.com