ΥΓΕΙΑ

Φακοί επαφής: Τα 9 συχνότερα λάθη που κάνουμε

Η διαδικασίαείναι λίγο-πολύ γνωστή: Πλένουμε καλά τα χέρια μας και τα σκουπίζουμε με ένακαθαρό πανί. Βγάζουμε τους φακούς επαφής και τους τοποθετούμε στο κουτάκι με τοειδικό διάλυμα.

Φακοί επαφής: Τα 9 συχνότερα λάθη που κάνουμε

Η διαδικασίαείναι λίγο-πολύ γνωστή: Πλένουμε καλά τα χέρια μας και τα σκουπίζουμε με ένακαθαρό πανί. Βγάζουμε τους φακούς επαφής και τους τοποθετούμε στο κουτάκι με τοειδικό διάλυμα.

Πόσες φορές όμως ακολουθούμεπιστά αυτούς τους κανόνες;

Οι οφθαλμίατροι επισημαίνουνποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε, πώς να τα αποφύγουμε και ποιες είναισυνέπειες της κακής υγιεινής.

Ίσως καταφέρουννα μας πείσουν να αλλάξουμε τις συνήθειές μας!

Λάθος 1ο: Αφήνουμε το νερό της βρύσηςνα έρθει σε επαφή με τους φακούς

Μπορεί να μοιάζειακίνδυνο, όμως το νερό απορροφάται από τους φακούς επαφής και τους καταστρέφει.Το νερό περιέχει μικροοργανισμούς και αλλοιώνει το φακό. Το αποτέλεσμα είναι ναμην εφαρμόζει καλά και να τραυματίζει τον κερατοειδή. Κατ’ επέκταση , οιμικροοργανισμοί μπορεί να εισέλθουν στο μάτι και να προκαλέσουν μόλυνση. Για τολόγο αυτό, είναι απαγορευτικό να κάνουμε μπάνιο ή να κολυμπάμε με τους φακούςκαι να χρησιμοποιούμε νερό για τον καθαρισμό των φακών.

Λάθος 2ο: Χρησιμοποιούμε το σάλιο όταν μαςενοχλούν οι φακοί

Κακή, πολύ κακήιδέα… Όπως το νερό, έτσι και το σάλιο περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς. Εάνοι φακοί μάς ενοχλούν και δεν έχουμε μαζί μας την ειδική θήκη, το καλύτερο πουέχουμε να κάνουμε είναι να τους πετάξουμε. Θα πρέπει να είμαστε πάνταπροετοιμασμένοι, έχοντας μαζί μας τα γυαλιά. Μια άλλη λύση είναι ο ορός (φυσικάδάκρυα), καθώς μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά το μάτι.

Λάθος 3ο: Δεν αλλάζουμε συχνά τοδιάλυμα καθαρισμού

Το διάλυμαπεριέχει σκόνη και βακτήρια από το βρώμικο φακό. Όταν το χρησιμοποιούμε ξανά καιξανά, οι φακοί δεν καθαρίζουν ποτέ. Εάν υπάρχει μικροτραυματισμός στον αμφιβληστροειδή,όλα τα μικρόβια εισέρχονται στο μάτι. Θα πρέπει να αλλάζουμε το διάλυμα κάθεφορά που τοποθετούμε τους φακούς στη θήκη. Εάν θέλουμε να αποφύγουμε αυτή τηδιαδικασία, μπορούμε να χρησιμοποιούμε φακούς μίας χρήσης.

Λάθος 4ο: Χρησιμοποιούμε την ίδια θήκηγια πολύ καιρό

Η θήκη, όπως καιο φακός, συγκρατεί σκόνη και παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι οφθαλμίατροισυνιστούν να μη χρησιμοποιούμε την ίδια θήκη για περισσότερο από τρεις μήνες.

Λάθος 5ο: Πλένουμε τη θήκη με νερό καιδεν την αφήνουμε να στεγνώσει

Για να κρατήσουμετη θήκη των φακών καθαρή, πρέπει να την πλένουμε με το ειδικό διάλυμα και όχιμε νερό. Πρέπει μετά να τη σκουπίζουμε καλά με μια καθαρή πετσέτα και να τηναφήνουμε να στεγνώσει εντελώς πριν την κλείσουμε.

Λάθος 6ο: Φοράμε μηνιαίους φακούς για30 μέρες, σε περίοδο 6 μηνών

Πολλά άτομαφοράνε τους φακούς σε ειδικές περιστάσεις και όχι καθημερινά. Αυτό δε σημαίνειότι ένας μηνιαίος φακός έχει διάρκεια ζωής 30 μέρες χρήσης. Πρέπει να καθορίζουμε πότε να πετάξουμε τους φακούς με βάσηπότε ανοίξαμε τη συσκευασία και όχι πόσο συχνά τους φοράμε.

Λάθος 7ο: Οι φακοί μάς ενοχλούν όμως συνεχίζουμενα τους φοράμε

Εάν ο φακόςπροκαλεί την παραμικρή ενόχληση θα πρέπει να προτιμήσουμε τα γυαλιά,προκειμένου να αποφύγουμε πιθανές μολύνσεις. Ακόμη, εάν παρατηρήσουμεκοκκίνισμα ή βλέπουμε θολά καλό είναι να μη φορέσουμε τους φακούς για μερικές ημέρες,καθώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του κερατοειδούς. Τους φακούς μπορούμε να τουςαντικαταστήσουμε, τα μάτια μας όμως όχι.

Λάθος 8ο: Φοράμε τους φακούς αφούβαφτούμε (οι άνδρες μπορείτε να προχωρήσετε παρακάτω!)

Για τις γυναίκες,είναι καλύτερο να φοράνε τους φακούς πριν βάλουν το μακιγιάζ, ώστε να αποφύγουννα μπει οποιοδήποτε προϊόν στο μάτι. Επίσης, πρέπει να τους αφαιρούν πρινχρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε κρέμα ή λοσιόν ντεμακιγιάζ.

Λάθος 9ο: Κοιμόμαστε με τους φακούς

Όταν κοιμόμαστεκαι φοράμε τους φακούς, είναι σαν να κοιμόμαστε με μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι!Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά οξυγόνου στα μάτια. Την ώρα τουύπνου, το μάτι πρέπει να ξεκουράζεται· άλλωστε, οι φακοί δε μας χρειάζονται όταν κοιμόμαστε.