ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο καφές προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Προστασία από το Αλτσχάιμερ φαίνεται πως παρέχει η καφεΐνη που περιέχεται σε ροφήματα όπως ο καφές, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας έρευνας που δημοσιεύεται στην
Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο καφές προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Προστασία από το Αλτσχάιμερ φαίνεται πως παρέχει η καφεΐνη που περιέχεται σε ροφήματα όπως ο καφές, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας έρευνας που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής επιστημονικής επιθεώρησης «Neurobiology of Aging».

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά, ερευνητές από τη Γερμανία και τη Γαλλία, απέδειξαν ότι η καφεΐνη επηρεάζει θετικά τα αποθέματα πρωτεϊνών στον εγκέφαλο ποντικιών και συγκεκριμένα της πρωτεΐνης tau, η οποία ενοχοποιείται για την εμφάνιση της νόσου.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που διήρκησε δύο χρόνια, χορήγησαν σε γενετικά μεταλλαγμένα ποντίκια -ώστε να εμφανίσουν πρόωρα συμπτώματα Αλτσχάιμερ- μία ουσία που μοιάζει με την καφεΐνη κι αναστέλλει τα αποθέματα της πρωτεϊνης tau.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (control group) στην οποία δόθηκε μόνο ψευδοφάρμακο (placebo), τα γενετικά μεταλλαγμένα ποντίκια εμφάνισαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης.

Παλαιότερες μελέτες έχουν αποδείξει τη θετική επίδραση που έχει στους εγκεφάλους ποντικιών η καφεΐνη στις συγκεντρώσεις της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης--της δεύτερης πρωτεΐνης που μαζί με την tau ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου.

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πραγματικά πολλά υποσχόμενα...και οι παρενέργειες είναι περιορισμένες», δήλωσε η Μίλερ.

Τώρα, οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω δοκιμές σε πειραματόζωα και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά ίσως ακολουθήσει και κλινική έρευνα.