ΥΓΕΙΑ

Μύθοι και αλήθειες για τον αυτισμό

Είναι μία από τις πιο σοβαρές νευροψυχιατρικές διαταραχές της εποχής μας και χτυπάει τον άνθρωπο στην παιδική του ηλικία. Για να προστατεύσετε τα παιδιά σας σωστά από τον αυτισμό ή/και να τους προσφέρετε εγκαίρως την βοήθεια που
Μύθοι και αλήθειες για τον αυτισμό

Είναι μία από τις πιο σοβαρές νευροψυχιατρικές διαταραχές της εποχής μας και χτυπάει τον άνθρωπο στην παιδική του ηλικία. Για να προστατεύσετε τα παιδιά σας σωστά από τον αυτισμό ή/και να τους προσφέρετε εγκαίρως την βοήθεια που χρειάζονται, πρέπει να γνωρίζετε ποια από όσα έχετε ακούσει για τον αυτισμό είναι αλήθεια και ποια όχι.

ΜΥΘΟΣ: Ο αυτισμός είναι μορφή πνευματικής ασθένειας

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος (ASD) θεωρούνται μια ομάδα αναπτυξιακών και νευρολογικών διαταραχών. Όπως έχουν δείξει τα εγκεφαλογραφήματα και οι σχετικές έρευνες, οι άνθρωποι με αυτισμό έχουν ανωμαλίες στη δομή του εγκεφάλου και τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών.


ΜΥΘΟΣ: Ο αυτισμός είναι μόνο μια διαταραχή του εγκεφάλου

ΑΛΗΘΕΙΑ: Πολλοί άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με αυτισμό έχουν επίσης γαστρεντερικά προβλήματα, ευαισθησίες στην διατροφή τους και πολλές αλλεργίες.


ΜΥΘΟΣ: Μόνο τα αγόρια έχουν αυτισμό

ΑΛΗΘΕΙΑ: Και τα κορίτσια έχουν αυτισμό. Στην πραγματικότητα, οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού εμφανίζονται σε όλες τις δημογραφικές ομάδες πληθυσμού, σε όλα τα οικονομικά στρώματα, καθώς και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων. Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι ένα στα 68 παιδιά έχει μια μορφή αυτισμού στην ηλικία των 8 (ένα στα 42 αγόρια και ένα στα 189 κορίτσια). Τα λευκά παιδιά είναι σχεδόν 30% πιο πιθανό να διαγνωστούν με αυτισμό σε σύγκριση με τα μαύρα παιδιά, και σχεδόν 50% παραπάνω σε σχέση με τα ισπανόφωνα παιδιά.


ΜΥΘΟΣ: Η διάγνωση στον αυτισμό γίνεται με ένα ιατρικό τεστ

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχουν ιατρικές εξετάσεις για τον αυτισμό. Οι γιατροί απλά αξιολογούν τη συμπεριφορά του παιδιού. Σε γενικές γραμμές, όμως, οι ιατρικές εξετάσεις πραγματοποιούνται προκειμένου να εντοπιστούν ή να αποκλειστούν πιθανές φυσικές αιτίες των συμπτωμάτων.


ΜΥΘΟΣ: Τα παιδιά με αυτισμό είναι νοητικά καθυστερημένα

ΑΛΗΘΕΙΑ: Μεταξύ των παιδιών με αυτισμό, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το 31% έχει IQ στην κλίμακα της νοητικής καθυστέρησης. Το 23% είναι σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο και το 46% είναι στη μέση και πάνω από τον μέσο όρο ευφυίας.

Διαβάστε επίσης:

Αυτισμός: 10 φορές πιο πιθανός για το δεύτερο παιδί

Κάντε το online τεστ που εντοπίζει τα σημάδια του αυτισμού

Ένας απρόσμενος σύμμαχος κατά του αυτισμού στα παιδιά