ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Ποιος ο ρόλος της φτώχειας στην παιδική ηλικία;

Μια νέα έρευνα από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Χιούστον έδειξε ότι μία από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της φτώχειας που βιώνει ένα άτομο στην παιδική του ηλικία είναι η αυξημένη τάση προς την παχυσαρκία, όταν ενηλικιώνεται.

Παχυσαρκία: Ποιος ο ρόλος της φτώχειας στην παιδική ηλικία;

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 4.000 ατόμων που γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 1990 και κατέγραψαν τον αριθμό των ετών μέχρι την ενηλικίωση αυτών των ατόμων όπου έζησαν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι τα παιδιά που προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες γίνονται συνήθως μέλη μη-προνομιούχων κοινωνικών ομάδων και αναπτύσσουν υψηλά επίπεδα στρες. Αυτές οι συνθήκες ζωής είναι γνωστοί ψυχολογικοί παράγοντες που ευνοούν την παχυσαρκία, ειδικά μεταξύ των γυναικών.

Επίσης σε περιοχές όπου το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλό, υπάρχουν περισσότερα καταστήματα πρόχειρου/γρήγορου φαγητού, το οποίο είναι ανθυγιεινό, με πολλά λιπαρά και ζάχαρη. Την ίδια στιγμή έχουν λιγότερα παντοπωλεία και μέρη που μπορεί να βρει κανείς υγιεινά προϊόντα, ενώ οι κάτοικοι έχουν αισθητά μειωμένο αίσθημα ασφάλειας και πολύ λιγότερες ευκαιρίες για άθληση σε δημόσιους χώρους ή/και γυμναστήρια.

Διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι οι γυναίκες που μεγαλώνουν σε τέτοιες συνθήκες φτώχειας είναι πολύ πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία ως ενήλικα άτομα σε σχέση με τους άντρες. Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι τα αγόρια από την ηλικία των 12 και 13 ετών καταπιάνονται με χειρωνακτικές εργασίες για να επιβιώσουν και η σωματική καταπόνηση και άσκηση είναι ένας προστατευτικός/αποτρεπτικός παράγοντας παχυσαρκίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Epidemiology and Community Health.

Διαβάστε επίσης:

Μήπως η ζυγαριά καταστρέφει την ερωτική σας ζωή;

Όταν ο ύπνος γίνεται σύμμαχος στον πόλεμο της παχυσαρκίας

Παχύσαρκος ένας στους τρεις Έλληνες μέχρι το 2030