ΥΓΕΙΑ

Δείτε πώς το αντηλιακό και η οδοντόκρεμα αυξάνουν την υπογονιμότητα

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν χημικές ουσίες που εμποδίζουν την σωστή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος με τέτοιον τρόπο, ώστε να επηρεάζεται αρνητικά η λειτουργία του σπέρματος στους άνδρες, γεγονός που οδηγεί στην στην αύξηση της υπογονιμότητας. Τώρα, ερευνητές από το Κέντρο Προηγμένων Ευρωπαϊκών Σπουδών στην Γερμανία και από το κρατικό πανεπιστήμιο Ανάπτυξης και Αναπαραγωγής στην Δανία, υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τις αυτές τις χημικές ουσίες σε προϊόντα που έχουμε όλοι στο σπίτι μας και χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Δείτε πώς το αντηλιακό και η οδοντόκρεμα αυξάνουν την υπογονιμότητα

Ονομάζονται EDCs (endocrine-disrupting chemicals) και οι ερευνητές από αυτή την τελευταία μελέτη υποστηρίζουν ότι υπάρχουν από τα τα τρόφιμα και τα κλωστοϋφαντουργικά υλικά μέχρι ορισμένα φάρμακα και προϊόντα οικιακής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών μπουκαλιών, των πλαστικών παιχνιδιών και των καλλυντικών.

Εξηγούν ότι, για την έρευνά τους, εξέτασαν περίπου 100 χημικές ουσίες και κατέληξαν σε σημαντικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι οι EDCs μπορεί να οδηγήσουν σε εκτεταμένα προβλήματα γονιμότητας στον δυτικό κόσμο με έναν τρόπο που δεν είχε προσδιοριστεί μέχρι σήμερα.

Μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες περιλαμβάνουν τα φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως το 4-μεθυλοβενζυλίδενο κάμφορα (4-MBC), που χρησιμοποιείται σε ορισμένα αντηλιακά και το triclosan, ένα αντι-βακτηριακό παράγοντα που χρησιμοποιείται στις οδοντόκρεμες.

Οι ερευνητές εξέτασαν ειδικότερα το πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν το "κανάλι ιόντων CatSper", που είναι ένα κανάλι ασβεστίου το οποίο ελέγχει την κινητικότητα του σπέρματος.

Διαπίστωσαν ότι οι EDCs ανοίγουν το κανάλι CatSper, αυξάνοντας τα επίπεδα ασβεστίου στα σπερματοζωάρια και προκαλώντας την αλλαγή της συμπεριφοράς τους στην κίνηση/κολύμβηση τους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό προκαλεί επίσης την απελευθέρωση των πεπτικών ενζύμων που βοηθούν το σπερματοζωάριο να σπάσει το αυγό.

Επίσης, οι EDCs κάνουν το σπέρμα λιγότερο ευαίσθητο στην προγεστερόνη και τις προσταγλανδίνες, οι οποίες είναι δύο ορμόνες που απελευθερώνονται από τα κύτταρα γύρω από το αυγό.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πώς οι EDCs επηρεάζουν αρνητικά τους μηχανισμούς που διέπουν τη ανθρώπινη γονιμοποίηση, αφού περιορίζουν την κινητικότητα του σπερματοζωαρίου αλλά και την ικανότητά του να προσπεράσει τα τοιχώματα του ωαρίου και να διεισδύσει στο εσωτερικό του.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση EMBO.

Διαβάστε επίσης:

Σύνδεση ανδρικής υπογονιμότητας και πρόωρου θανάτου

SOS: κίνδυνος αποβολής από την ρύπανση

Ένα απλό τεστ θα ελέγχει την ανδρική γονιμότητα