ΥΓΕΙΑ

Μεγαλύτερη η εξάπλωση του MERS από αυτή που πιστεύαμε

Ο θανατηφόρος ιός του αναπνευστικού που εξαπλώνεται από τη Σαουδική Αραβία σε ολόκληρο τον κόσμο εντοπίστηκε σε καμήλες στη Νιγηρία, την Τυνησία και την Αιθιοπία, αποδεικνύοντας ότι ο υπαίτιος μικροοργανισμός έχει διαδοθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα απ' όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Μεγαλύτερη η εξάπλωση του MERS από αυτή που πιστεύαμε

Ο κορονοϊός MERS εντοπίστηκε σχεδόν σε όλα τα αιματολογικά δείγματα που λήφθηκαν από 358 καμήλες στη Νιγηρία και 188 καμήλες στην Αιθιοπία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο στο επιστημονικό περιοδικό Emerging Infectious Diseases. Στην Τυνησία, ο ιός εντοπίστηκε στο 54% των δειγμάτων που λήφθηκαν από ενήλικες καμήλες.

Η νέα μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα για την εξάπλωση του MERS, σύμφωνα με τα οποία ο ιός έχει επίσης μολύνει καμήλες στα Κανάρια Νησιά και την Αίγυπτο.

Τα αιματολογικά δείγματα συλλέχθηκαν μεταξύ 2009 και 2011, υποδεικνύοντας ότι ο ιός ξεκίνησε να μεταδίδεται πολύ πριν τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα σε ανθρώπους, το 2012.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι, μέχρι σήμερα, ο MERS έχει μολύνει τουλάχιστον 614 ανθρώπους από το 2012 και 184 από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους. Αν και οι θάνατοι καταγράφονται κυρίως στη Σαουδική Αραβία, οι λοιμώξεις έχουν περάσει τα σύνορα, φτάνοντας στην Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Φιλάνε τις καμήλες στο στόμα και αγνοούν τον MERS! (βίντεο)
Ιός MERS: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό MERS