ΥΓΕΙΑ

Μέχρι και απώλεια ακοής φέρνει η υπνική άπνοια

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε επισήμως στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Ένωσης που έγινε στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, οι άνθρωποι που πάσχουν από υπνική άπνοια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυξημένη απώλεια ακοής τόσο στις υψηλές, όσο και στις χαμηλές συχνότητες.

Μέχρι και απώλεια ακοής φέρνει η υπνική άπνοια

Για τις ανάγκες της έρευνας, επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Albany στη Νέα Υόρκη εξέτασαν τις περιπτώσεις 13.967 ατόμων, τα οποία πέρασαν ειδικά τεστ υπνικής άπνοιας στο σπίτι τους και καταγράφηκαν τα αποτελέσματά τους.

Από τα 13.967 άτομα το 9,9% είχε μέτρια ή υψηλότερη υπνική άπνοια, το 19% είχε προβλήματα ακοής στις υψηλές συχνότητες και το 1,5% είχε προβλήματα ακοής στις χαμηλές συχνότητες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υπνική άπνοια συνδέθηκε με αύξηση της τάξης του 31% στην απώλεια ακοής σε υψηλές συχνότητες, αύξηση ύψους 90% στην απώλεια ακοής στις χαμηλές συχνότητες, και μία αύξηση ύψους 38% σε απώλεια ακοής "συνδυασμένα υψηλής και χαμηλής συχνότητας". Μάλιστα, τα αποτελέσματα ήταν πιο ανησυχητικά για τα άτομα που ήταν παχύσαρκα.

"Οι ασθενείς με άπνοια ύπνου έχουν αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η άπνοια ύπνου σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο απώλειας ακοής. Οι μηχανισμοί που διέπουν τη σχέση αυτή χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης" υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Amit Chopra.

Διαβάστε επίσης:

Το ροχαλητό δεν κουφαίνει μόνο αυτόν που κοιμάται δίπλα σας...

Τα 4 προβλήματα υγείας που πυροδοτούν τους εφιάλτες

Κίνδυνος-θάνατος η υπνική άπνοια για τις έγκυες

Πρωτοποριακή συσκευή δίνει ελπίδα στους ασθενείς με υπνική άπνοια