ΥΓΕΙΑ

Μουντιάλ 2014: Συμβουλές για όσους ταξιδέψουν Βραζιλία

Όσοι πρόκειται να παρευρεθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στη Βραζιλία, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, θα πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους προκειμένου να αποφύγουν κινδύνους που απειλούν την υγεία τους.

Μουντιάλ 2014: Συμβουλές για όσους ταξιδέψουν Βραζιλία

Δείτε ποιες είναι οι συμβουλές των ειδικών.

1. Εμβολιασμός: Εμβόλιο ιλαράς/παρωτίτιδας/ερυθράς (MMR), εμβόλιο διφθερίτιδας/τέτανου/κοκκύτη, εμβόλιο ανεμοβλογιάς, πολιομυελίτιδας και γρίπης, εμβόλιο ηπατίτιδας Α και Β, τυφοειδή πυρετού, κίτρινου πυρετού και λύσσας. Να σημειωθεί πως σε ορισμένες πόλεις της Βραζιλίας εκδηλώνεται επί του παρόντος ενδημικός κίτρινος πυρετός. Ωστόσο, οι 12 πόλεις στις οποίες θα διεξαχθεί το Μουντιάλ δεν κινδυνεύουν.

2. Προσοχή στα κουνούπια: Μεταδίδουν την επικίνδυνη ελονοσία και αποτελούν κίνδυνο στις πόλεις της Βραζιλίας που βρίσκονται κοντά στον Αμαζόνιο, όπως το Μανάους. Επιβάλλεται η χρήση εντομοαπωθητικών, ενώ οι ειδικοί συνιστούν ελαφρύ ρουχισμό. Τα παράθυρα και οι πόρτες πρέπει να παραμένουν κλειστά. Εκτός από την ελονοσία, τα κουνούπια μεταδίδουν επίσης το δάγγειο πυρετό.

3. Προσοχή στα λιμνάζοντα νερά: Στις λίμνες, αλλά και στα ποτάμια και τα ρυάκια της Βραζιλίας, υπάρχουν σαλιγκάρια που μεταδίδουν τη σχιστοσωμίαση.

4. Πλύσιμο χεριών: Συχνό και έπειτα από κάθε επαφή με τρόφιμα και άλλα αντικείμενα.

5. Ενυδάτωση: Πολύ νερό για πρόληψη της αφυδάτωσης.