ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι προτείνουν οι διατροφολόγοι να τρώμε στον καύσωνα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι περίοδοι με καύσωνα έχουν γίνει πιο συχνοί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να συνιστούν σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία, ειδικά για τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Τι προτείνουν οι διατροφολόγοι να τρώμε στον καύσωνα

Ο καύσωνας αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης, θερμικής εξάντλησης και ηλεκτρολυτικής ανισορροπίας. Πέρα από τις στρατηγικές ενυδάτωσης, η διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης.

Αυτό το άρθρο παραθέτει τις συστάσεις διαιτολόγων και ειδικών διατροφής για τη σίτιση κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, εστιάζοντας σε τρόφιμα που δροσίζουν το σώμα, αναπληρώνουν τα υγρά και υποστηρίζουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών.

Γιατί η διατροφή έχει σημασία κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα

Αυτό που τρώτε κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα μπορεί να επηρεάσει την ενυδάτωσή σας, τα επίπεδα ενέργειας και τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας. Ορισμένες τροφές προσθέτουν πίεση στο πεπτικό σας σύστημα ή προάγουν την απώλεια υγρών, ενώ άλλες βοηθούν στην ψύξη του σώματος και στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών.

Ο καύσωνας κάνει το σώμα να εργάζεται σκληρότερα για να παραμείνει δροσερό, γεγονός που αυξάνει τις απαιτήσεις του σε υγρά. Η πέψη παράγει επίσης θερμότητα (θερμογένεση από τη διατροφή), επομένως η επιλογή ελαφρύτερων γευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μειώνει αυτήν την καταπόνηση.

  • Οι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και νερό τροφές βοηθούν στη θερμορύθμιση του οργανισμού
  • Η υπερβολική ποσότητα αλατιού, αλκοόλ και βαριών γευμάτων αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης
  • Οι σωστές επιλογές τροφίμων μπορούν να αποτρέψουν την κόπωση, τη ζάλη και τις κράμπες

Οι καλύτερες ενυδατικές τροφές που πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα

Οι ειδικοί συνιστούν πλούσια σε νερό φρούτα και λαχανικά για την υποστήριξη της ενυδάτωσης και την παροχή βασικών μικροθρεπτικών συστατικών, που ειδάλλως χάνονται μέσω της εφίδρωσης.

Τα φρούτα και τα λαχανικά με περιεκτικότητα σε νερό άνω του 90% είναι ιδανικά. Προσφέρουν όχι μόνο νερό αλλά και κάλιο και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το θερμικό στρες.

  • Καρπούζι: Πάνω από 90% νερό, πλούσιο σε λυκοπένιο και ηλεκτρολύτες
  • Αγγούρι: Δροσιστικό και καταπραϋντικό για την πέψη
  • Φράουλες και ροδάκινα: Ενυδατικά και πλούσια σε βιταμίνη C
  • Κολοκυθάκια και σέλερι: Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και εύπεπτα

Αυτές οι τροφές είναι καλύτερο να καταναλώνονται ωμές ή ελαφρώς κρύες, για να μεγιστοποιηθούν τα δροσιστικά τους αποτελέσματα.

Iced Tea With Nectarines

Ποια γεύματα βοηθούν το σώμα να παραμένει δροσερό και ενεργοποιημένο;

Τα ελαφριά, εύπεπτα γεύματα, χωρίς βαριά λίπη και υπερβολική πρωτεΐνη, είναι πιο κατάλληλα για ζεστό καιρό. Οι διατροφολόγοι προτείνουν μικρά, συχνά γεύματα για την μείωση της παραγωγής θερμότητας κατά την πέψη.

Παραδείγματα φιλικών προς τη θερμότητα γευμάτων περιλαμβάνουν κρύες σαλάτες, μπολ με δημητριακά και smoothies.

Τύπος γεύματοςΣυστατικά που πρέπει να συμπεριληφθούνΟφέλη
Σαλάτες κρύων δημητριακώνΚινόα, αγγούρι, μέντα, λεμόνι, ελαιόλαδοΔροσιστικά, πλούσια σε ηλεκτρολύτες
Κρύες σούπεςΓκασπάτσο, σούπα αγγουριού-γιαουρτιούΔροσιστικές και ενυδατικές
Smoothies φρούτωνΜπανάνα, μούρα, νερό καρύδαςΕνισχύουν την ενέργεια και την αναπλήρωση υγρών
Πρωινά πλούσια σε νερόΒρόμη μουλιασμένη σε φυτικό γάλα, με φρούταΕύπεπτα και χορταστικά

Αποφύγετε τα τηγανητά ή κρεμώδη πιάτα, τα οποία αυξάνουν την εσωτερική θερμότητα και επιβραδύνουν την πέψη.

Ποιες πλούσιες σε ηλεκτρολύτες τροφές βοηθούν στην πρόληψη της αφυδάτωσης

Οι ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο χάνονται μέσω του ιδρώτα. Αντί να βασίζονται αποκλειστικά σε συμπληρώματα ή αθλητικά ποτά, οι διαιτολόγοι προτείνουν ολόκληρες τροφές που αντικαθιστούν με φυσικό τρόπο τους ηλεκτρολύτες.

  • Μπανάνες: Πλούσιες σε κάλιο για την πρόληψη των κραμπών
  • Φυλλώδη λαχανικά: Πηγή ασβεστίου και μαγνησίου
  • Νερό καρύδας: Φυσική ισορροπία ηλεκτρολυτών
  • Ντομάτες και πορτοκάλια: Αναπληρώνουν το νάτριο και το κάλιο

Αυτές οι τροφές βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και στην πρόληψη συμπτωμάτων, όπως μυϊκές κράμπες και ζάλη.

Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα;

Ναι, ορισμένες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν την αφυδάτωση ή να επιβαρύνουν περιττά το σώμα σας. Οι διατροφολόγοι προειδοποιούν κατά των γευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, υπερεπεξεργασμένα ή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

  • Αλμυρά σνακ: Αυξάνουν την απώλεια υγρών και τη δίψα
  • Αλκοόλ και καφεΐνη: Δρουν ως διουρητικά σε μεγάλες ποσότητες
  • Κόκκινα κρέατα: Η βαρύτερη πέψη παράγει περισσότερη εσωτερική θερμότητα
  • Πικάντικες τροφές: Μπορούν να αυξήσουν προσωρινά τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος

Ενώ η μετριοπάθεια είναι κλειδί στη σίτιση εν μέσω καύσωνα, ο περιορισμός αυτών των τροφίμων τις πολύ ζεστές ημέρες υποστηρίζει τη θερμορύθμιση και την κατακράτηση υγρών.

Strawberry And Mint In The Glass With Orange

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι ασφαλές να τρώμε κρέας κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα;

Τα ελαφριά, άπαχα κρέατα σε μικρές μερίδες είναι αποδεκτά, αλλά οι μεγάλες, βαριές μερίδες κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος και είναι καλύτερο να αποφεύγονται.

Μπορείτε να βασιστείτε σε χυμούς φρούτων για ενυδάτωση;

Προτιμώνται τα ολόκληρα φρούτα. Οι χυμοί φρούτων είναι λιγότερο ενυδατικοί λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση εάν καταναλωθεί σε υπερβολική ποσότητα.

Είναι καλύτερο να τρώμε μαγειρεμένα ή ωμά λαχανικά στη ζέστη;

Τα ωμά λαχανικά γενικά διατηρούν περισσότερο νερό και θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα καλύτερα για ενυδάτωση και ψύξη κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

Πόσο πρέπει να πίνω κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα;

Οι ατομικές ανάγκες ποικίλλουν, αλλά γενικώς οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 2,5-3 λίτρα υγρών ημερησίως εν μέσω καύσωνα και ακόμα περισσότερα εάν ιδρώνετε πολύ ή συμμετέχετε σε υπαίθριες δραστηριότητες.

Βοηθούν τα ηλεκτρολυτικά ποτά;

Μπορούν να βοηθήσουν, ειδικά κατά τη διάρκεια παρατεταμένης έκθεσης στη ζέστη ή μετά από έντονη εφίδρωση. Επιλέξτε φόρμουλες χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη ή χρησιμοποιήστε φυσικές πηγές, όπως νερό καρύδας.

Συμπέρασμα

Η κατανάλωση των σωστών τροφών κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα μπορεί να ελαφρύνει σημαντικά την επιβάρυνση του σώματος σε ακραίες συνθήκες ζέστης. Εστιάζοντας σε πλούσια σε νερό φρούτα και λαχανικά, συστατικά πλούσια σε ηλεκτρολύτες και συνδυασμούς δροσιστικών γευμάτων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης και κόπωσης που σχετίζεται με τη ζέστη.

Εξίσου σημαντικός είναι ο περιορισμός των τροφών που διαταράσσουν την ενυδάτωση ή αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος. Σε συνθήκες υψηλής ζέστης, η διατροφή είναι κάτι περισσότερο από μια παρηγοριά: είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για να παραμείνετε ασφαλείς και υγιείς.

Πηγές:
wellnesspulse.com
mayoclinic.org
cdc.gov
healthline.com
nhs.uk