ΥΓΕΙΑ

Προσοχή στην διατροφή ακόμα και πριν την εγκυμοσύνη

Η κακή διατροφή της γυναίκας πριν ακόμα μείνει έγκυος συντελεί σε έναν πρόωρο τοκετό, όταν θα μείνει έγκυος και θα έρθει η ώρα να γεννήσει, σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Robinson στην Αδελαΐδα.

Προσοχή στην διατροφή ακόμα και πριν την εγκυμοσύνη

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Jessica Grieger, υποστηρίζει ότι ο πρόωρος τοκετός είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες θνησιγένειας ή σοβαρών ασθενειών των βρεφών και συμβαίνει σε ποσοστό περίπου 10% επί του συνόλου των γεννήσεων παγκοσμίως (...) Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να περιορίσουμε τον πρόωρο τοκετό θα συμβάλλουμε σημαντικά στις πιθανότητες επιβίωσης των νεογέννητων, καθώς και της μακροπρόθεσμα καλής κατάστασης της υγείας τους".

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 300 γυναικών, αναλύοντας τις διατροφικές τους συνήθειες και εστιάζοντας στην περίοδο των 12 μηνών πριν συλλάβουν παιδί. Η έρευνα δεν έδειξε απευθείας σύνδεση μεταξύ κακής διατροφής της μητέρας και προώρου τοκετού, αλλά έδειξε ότι, μεταξύ άλλων παραγόντων, συμβάλλει σε αυτόν.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που, πριν μείνουν έγκυες, ακολουθούσαν μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες με καθαρό από λίπη κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης και λαχανικά, είχαν αισθητά μικρότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Από την άλλη πλευρά, εκείνες που στην διατροφή τους είχαν πολλά έτοιμα γεύματα, τηγανιτές πατάτες, κέικ, μπισκότα και άλλες τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά, ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν πρόωρο τοκετό, με ό,τι κακές συνέπειες αυτό μπορεί να έκρυβε για το παιδί τους.

Η έρευνα θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Nutrition τον προσεχή Ιούλιο, ενώ η δρ Grieger παρουσίασε τα ευρήματά της στο ετήσιο συνέδριο της Αυστραλιανής Ένωσης για την Ιατρική Έρευνα στις 4 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

Πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη: Τι μπορεί να υποδεικνύει το σύμπτωμα

Ισχυρό το γυναικείο φύλο από... μωρό

Η εγκυμοσύνη είναι... κολλητική!