ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του δέρματος: Μορφές και βαθμός κινδύνου

Οι βασικότερες μορφές καρκίνου του δέρματος είναι τρεις: το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα.

Καρκίνος του δέρματος: Μορφές και βαθμός κινδύνου

Καθένας από αυτούς τους τύπους ενέχει διαφορετικό βαθμό κινδύνου για την υγεία μας.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι συνηθέστερες μορφές σε σύγκριση με το μελάνωμα και σπανίως είναι θανατηφόρες.

Αντιθέτως, το μελάνωμα μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία μας εάν δεν εντοπιστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι σχεδόν το 80% των διαγνώσεων που αφορούν σε καρκίνο του δέρματος δείχνουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Εμφανίζεται κυρίως σε σημεία του σώματος τα οποία εκτίθενται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία (πρόσωπο, λαιμός, αυτιά, παλάμες).

Τόσο το βασικοκυτταρικό όσο και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα σπανίως εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος.

Το μελάνωμα, όμως, είναι μια μορφή καρκίνου που κάνει εύκολα μετάσταση σε άλλα σημεία του σώματος.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το πιο απλό και αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης ενάντια στο μελάνωμα είναι η προστασία από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι διαγνώσεις για βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κυμαίνονται μεταξύ 2 και 3 εκατομμύρια και οι διαγνώσεις για μελάνωμα είναι περίπου 130.000 κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Οι γιατροί προειδοποιούν για το σπυράκι που... σκοτώνει

Μελάνωμα: Τα 5 άγνωστα σημάδια

Ύποπτες ελιές: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε