ΥΓΕΙΑ

Η θετική (!) επίπτωση της χοληστερόλης στην καταπολέμηση του καρκίνου

Μια από τις βασικές διατροφικές συμβουλές για την καλύτερη κατάσταση της υγείας μας είναι ο περιορισμός των τροφών που ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, μια νέα έρευνα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιένης στην Αυστρία, έρχεται να αποκαλύψει μία απρόσμενη, θετική επίπτωση της υψηλής χοληστερόλης για τον οργανισμό μας.

Η θετική (!) επίπτωση της χοληστερόλης στην καταπολέμηση του καρκίνου

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που έχουν καρκίνο στα νεφρά, παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από τον καρκίνο όταν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους είναι χαμηλά, σε σύγκριση με εκείνους τους ασθενείς με την ίδια μορφή καρκίνου, οι οποίοι έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ο επικεφαλής δρ Tobias Klatte και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα σε 867 ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, πριν αυτοί υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση στα νεφρά. Οι ερευνητές στη συνέχεια "ακολούθησαν" τους ασθενείς για ένα μέσο διάστημα 52 μηνών.

Διαπίστωσαν ότι η χαμηλή χοληστερόλη στο αίμα πριν από τη θεραπεία για τον καρκίνο συσχετίστηκε με πιο προχωρημένα στάδια του όγκου και την εξάπλωση του καρκίνου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Επίσης, οι ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο στα νεφρά σε σχέση με τους ασθενείς με χαμηλή χοληστερίνη.

Είναι ακόμα ασαφές το πώς η χοληστερόλη μπορεί να επηρεάσει την πρόγνωση και την εξάπλωση του καρκίνου των νεφρών. Μπορεί να είναι ότι ορισμένα συστατικά των επιπτώσεων της χοληστερόλης επηρεάζουν την δραστηριότητα των κυττάρων του νεφροκυτταρικού καρκινώματος με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την ανάπτυξη του όγκου και την εξάπλωσή του.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BJU International.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος στον πνεύμονα: Σημάδια και συμπτώματα

Ο καρκίνος που αντιμετωπίζεται από τις γυναίκες, αλλά σκοτώνει τους άνδρες

Μία οκτάχρονη ο πρώτος άνθρωπος που νίκησε το μεταστατικό καρκίνο εγκεφάλου

Το σπέρμα παρέχει έγκυρες ενδείξεις για τον καρκίνο του προστάτη