ΥΓΕΙΑ

Τι μπορεί να ενισχύσει επιπλέον την μνήμη μας όταν μαθαίνουμε κάτι καινούργιο;

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science δείχνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος ωφελείται σε μεγάλο βαθμό, όταν, μετά από μια διαδικασία εκμάθησης (νέες πληροφορίες, δεξιότητες κλπ) ακολουθεί μια έστω και σύντομη περίοδος ύπνου.

Τι μπορεί να ενισχύσει επιπλέον την μνήμη μας όταν μαθαίνουμε κάτι καινούργιο;

Αυτή η περίοδος ύπνου, ευνοεί, σύμφωνα με τους ερευνητές του ιατρικού κέντρου Langone στη Νέα Υόρκη, τους νευρώνες του εγκεφάλου να σχηματίσουν πολύ εξειδικευμένους δεσμούς στους δενδριτικούς κλάδους, οι οποίοι συμβάλλουν στην βελτίωση της μακροπρόθεσμης μνήμης.

Πρόκειται για την διαδικασία που διενεργείται ώστε τα εγκεφαλικά κύτταρα να περνούν πληροφορίες το ένα στο άλλο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και όταν ο εγκέφαλος καλείται να ανασύρει ήδη γνωστές πληροφορίες (μνήμη).

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες έμαθαν σε μια ομάδα ποντικιών να χρησιμοποιεί έναν τροχό άσκησης και ισορροπίας. Τα ποντίκια έμαθαν σταδιακά να ισορροπούν επάνω στον τροχό καθώς κινούνταν ολοένα και γρηγορότερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στον εγκέφαλο των ποντικιών σχηματίστηκαν νέοι δενδριτικοί κλάδοι μέσα σε 6 ώρες από την στιγμή που έμαθαν αυτή τη νέα δεξιότητα.

Στη συνέχεια εξέτασαν την επίδραση του ύπνου. Εκπαίδευσαν δύο ομάδες ποντικιών στον τροχό. Τα μέλη της α' ομάδας ασκήθηκαν για 1 ώρα στον τροχό και στη συνέχεια κοιμήθηκαν για τις επόμενες 7 ώρες. Τα μέλη της β' ομάδας ασκήθηκαν για την ίδια περίοδο στον τροχό, αλλά δεν τους επετράπη να κοιμηθούν για τις επόμενες 7 ώρες.

Διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια της β' ομάδας έδειξαν αισθητά μειωμένη αύξηση των δενδριτικών διακλαδώσεων στον εγκέφαλό τους, σε σύγκριση με τα ποντίκια της α' ομάδας.

Επίσης, σε εργαστηριακές μελέτες σε ποντίκια-πειραματόζωα, ο επικεφαλής της έρευνας, Wen-Biao Gan, και η ομάδα του, διαπίστωσε ότι ο ύπνος και η εκμάθηση προκαλούν φυσικές αλλαγές στον κινητικό φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την κινητική ικανότητα του ατόμου.

Διαβάστε επίσης:

Υπεύθυνο για την απώλεια μνήμης το στρες

Μάθετε τα 10 σημάδια που μαρτυρούν άνοια

Μια απρόσμενη και επικίνδυνη συνέπεια της κατάθλιψης