ΥΓΕΙΑ

Αν έχετε ευτυχισμένο γάμο, έχετε και υγιή καρδιά! Αλλιώς...

Όσοι έχουν ευτυχισμένους γάμους έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι παρουσιάζουν μια συνολική βελτίωση της υγείας τους σε σχέση με τους ανθρώπους που είναι μόνοι, ή ακόμα και συγκριτικά με τα ανύπαντρα ζευγάρια που ζουν μαζί.

Αν έχετε ευτυχισμένο γάμο, έχετε και υγιή καρδιά! Αλλιώς...

Τώρα, μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, έρχεται να δείξει ότι ο γάμος κάνει καλό συγκεκριμένα στην υγεία της καρδιάς.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 281 υγιών, εργαζόμενων, μεσήλικων, παντρεμένων ζευγαριών, και κατέγραψαν για περίοδο 4 ημερών το πόσο χρόνο περνάνε μαζί, αλλά και την ποιότητα των επαφών τους (θετικές ή αρνητικές περιστάσεις) μέσα στην διάρκεια της ημέρας. Επίσης μετρήθηκε το μέγεθος των καρωτίδων αρτηριών τους με τη βοήθεια υπερήχων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ζευγάρια με αρνητικές αλληλεπιδράσεις είχαν παχύτερες καρωτίδες από εκείνα που ανέφεραν θετικές αλληλεπιδράσεις μέσα στην ημέρα. Τα ευρήματα αυτά δεν επηρεάστηκαν από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή ή το επίπεδο εκπαίδευσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με αρνητικές αλληλεπιδράσεις είχαν 8,5% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο από ό,τι εκείνα που είχαν καλύτερες σχέσεις.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ποιότητα και τα πρότυπα των κοινωνικών σχέσεων ενός ατόμου συνδέονται με μια σειρά θεμάτων υγείας, όπως οι καρδιοπάθειες.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Natria Joseph υποστηρίζει ότι "οι συζυγικές ή σοβαρές ερωτικές σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην γενική υγεία του ατόμου. Οι βιολογικές, οι ψυχολογικές και οι κοινωνικές διεργασίες επηρεάζουν σημαντικά την σωματική υγεία των ανθρώπων".

Πολλοί παράγοντες πιστεύεται ότι συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο, συμπεριλαμβανομένης της τάσης των παντρεμένων ζευγαριών να έχουν καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν τακτικά εξετάσεις υγείας, ενώ είναι και πιο πιθανό να μην καπνίζουν και να μην πίνουν. Η ψυχική κατάσταση των παντρεμένων ζευγαριών, τείνει επίσης να είναι πιο υγιείς. Η συνεχής αλληλεπίδραση με τον/την σύζυγο αποτρέπει την απομόνωση, ένα συναίσθημα που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος.

Διαβάστε επίσης

Πότε οι γυναίκες "πιάνουν" τους στόχους: γάμος, παιδί και καριέρα

Η άγνωστη σχέση κολπικής μαρμαρυγής και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου

Το καλοκαιρινό φρούτο – ασπίδα για νεφρά, μάτια και οστά

Ανακάλυψαν το τεστ που εντοπίζει τον κίνδυνο του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου