ΥΓΕΙΑ

Ποια μορφή καρκίνου μπορείτε να αποφύγετε με τη διατροφή

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των κρουσμάτων καρκίνου σε παγκόσμια κλίμακα μπορούν να προληφθούν.

Ποια μορφή καρκίνου μπορείτε να αποφύγετε με τη διατροφή

Τώρα, μια νέα βρετανική μελέτη καταδεικνύει ότι μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου προλαμβάνεται σε ποσοστό 40% από τις σωστές διατροφικές συνήθειες.

Πρόκειται για μια από τις πλέον θανατηφόρες μορφές της νόσου, καθώς συχνά δεν εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα, με αποτέλεσμα η επίσημη διάγνωση να γίνεται πολύ αργά και μέχρι τότε να έχει γίνει ήδη μετάσταση σε άλλα όργανα.

Η βρετανική μελέτη από τον οργανισμό Cancer Research UK δείχνει ότι σχεδόν το 40% των κρουσμάτων καρκίνου στο πάγκρεαςμπορεί να προληφθεί χάρη στο χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος και την αποχή από το κάπνισμα.

Περισσότεροι από 8.500 άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν κάθε χρόνο διάγνωση για αυτή τη μορφή καρκίνου και οι δείκτες επιβίωσης παραμένουν εξαιρετικά χαμηλοί ακόμη και σήμερα.

Μόλις το 3% των ασθενών καταφέρνει να φτάσει ή να ξεπεράσει τα πέντε χρόνια ζωής μετά τη διάγνωση.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες ώστε να εξευρεθούν αποτελεσματικότερες μέθοδοι διάγνωσης και αντιμετώπισης, όμως τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι αρκετά από τα περιστατικά καρκίνου στο πάγκρεας συνδέονται άμεσα με τον υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος και το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βρετανικού οργανισμού, περίπου 4 στους 10 ασθενείς μπορούν να προλάβουν αυτή τη θανατηφόρα μορφή καρκίνου κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές ως προς τους δύο παραπάνω παράγοντες κινδύνου.

Διαβάστε επίσης:

Το καρκινογόνο που υπάρχει σε κάθε σπίτι
Πόσες ελιές πρέπει να τρώτε καθημερινά για να μην πάθετε καρκίνο
Το κάνουμε όλοι και αυξάνει τρομακτικά τον κίνδυνο καρκίνου