ΥΓΕΙΑ

Ορμονοθεραπεία: Οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβει για την υγεία σας

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική από πολλές γυναίκες για τη θεραπεία της εμμηνόπαυσης, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζουν ποιοι ακριβώς είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτήν τη διαδικασία.

Ορμονοθεραπεία: Οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβει για την υγεία σας

Για καιρό η ΘΟΥ αποτελούσε πρώτη επιλογή για τη θεραπεία της εμμηνόπαυσης, και εξακολουθεί να συμβαίνει το ίδιο για πολλές γυναίκες, αλλά το ποσοστό εκείνων που εν τέλει την εφαρμόζουν έχει μειωθεί αρκετά.

Για χρόνια πολλοί άνθρωποι υπέθεταν ότι η ορμονοθεραπεία μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η αλήθεια είναι διαφορετική.

Είναι γνωστό ότι η ΘΟΥ αυξάνει ουσιαστικά τον κίνδυνο ορισμένων καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με έρευνες, η δόση, ο τύπος της ορμονοθεραπείας, η διάρκεια και ο χρόνος που θα επιλέξει κανείς να την ξεκινήσει παίζουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του επιπέδου κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Ο δεύτερος πιο σημαντικός κίνδυνος είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με έρευνες οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης διατρέχουν κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αν και ο κίνδυνος είναι μικρός, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ιστορικό της υγείας της γυναίκας και από το χρονοδιάγραμμα της ΘΟΥ.

Ένας τρίτος λόγος είναι η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης θρόμβων στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό για τις γυναίκες, οι οποίες έχουν ήδη προβλήματα με θρομβώσεις του αίματος πριν καν ξεκινήσουν την ορμονοθεραπεία.

Τέλος, η ορμονοθεραπεία ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ειδικά οι γυναίκες που υποβάλλονται σε ΘΟΥ για περισσότερα από 5 χρόνια διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο. Διαφορετικοί τύποι ορμονοθεραπειών ενέχουν διαφορετικά επίπεδα κινδύνου καρκίνου του μαστού. Η συνδυασμένη ΘΟΥ έχει πολύ αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με την μέθοδο του συμπυκνωμένου οιστρογόνου.

Διαβάστε επίσης:

Ψωρίαση vs. έκζεμα: Όλες οι διαφορές μέσα από φωτογραφίες

Σκλήρυνση κατά πλάκας: 5 πρώιμα συμπτώματα σε φωτογραφίες

Χλαμύδια: Συμπτώματα σε άνδρες και γυναίκες

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ένας παράγοντας κινδύνου κρύβεται στην κουζίνα σας