ΥΓΕΙΑ

Ο πολύτιμος διατροφικός σύμμαχος στην μάχη με το Αλτσχάιμερ

Ιχθυέλαια: αν δεν καταναλώνετε αρκετά στην διατροφή σας, τότε, ίσως, ήρθε η ώρα να αλλάξετε γνώμη. Σύμφωνα με νέα έρευνα από το νοσοκομείο του Rhode Island, τα έλαια που βρίσκουμε στο λίπος των ψαριών βοηθούν σημαντικά στην καθυστέρηση της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και την περιορίζουν ακόμα και όταν αυτή είναι γεγονός.

Ο πολύτιμος διατροφικός σύμμαχος στην μάχη με το Αλτσχάιμερ

Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία διεξήχθη από το 2003 έως το 2010, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις ενήλικων ατόμων ηλικίας από 55 έως 90 ετών, με την εφαρμογή νευροψυχολογικών τεστ και μαγνητικών τομογραφιών του εγκεφάλου τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 229 άτομα που δεν είχαν κανένα σύμπτωμα της νόσου Αλτσχάιμερ, 397 άτομα που είχαν διαγνωστεί με ήπια γνωστική διαταραχή και 193 άτομα που είχαν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ιχθυέλαια στην διατροφή τους και δεν είχαν εμφανίσει ακόμα Αλτσχάιμερ, είχαν σημαντικά μειωμένη γνωστική διαταραχή και σύμπτυξη του εγκεφάλου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καθόλου ιχθυέλαιο στην διατροφή τους.

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, επειδή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν ένα άτομο δεν έχει γενετική προδιάθεση να αναπτύξει τη νόσο του Αλτσχάιμερ -κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για περίπτωση που μπορεί να αντιμετωπιστεί- οι πιθανότητες να τον βοηθήσει η κατανάλωση ιχθυελαίων ώστε αυτό να μην του συμβεί ποτέ, ή να του συμβεί με μειωμένη ένταση, είναι πολύ καλές.

Αλλά ακόμα και για εκείνους που όντως έχουν γενετική προδιάθεση για Αλτσχάιμερ και ενδεχομένως έχουν ήδη τη νόσο, τα νέα δεν είναι αποθαρρυντικά. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι ακόμα πιθανό να μειώσουν τα συμπτώματα της νόσου, αν ξεκινήσουν διατροφή με αρκετά ιχθυέλαια.

Διαβάστε επίσης:

Φάρμακο για την αρθρίτιδα ανακόπτει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

Το «πλεονέκτημα» της υπέρτασης για τους ηλικιωμένους

Λιγότερα τα περιστατικά Αλτσχάιμερ στις εύπορες χώρες του κόσμου

Οι 7 παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας