ΥΓΕΙΑ

Παιδική παχυσαρκία: O ΠΟΥ προειδοποιεί για δραματική αύξηση των δεικτών

Οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποδεικνύουν ότι ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών θα αγγίξει τα 75 εκατομμύρια έως το 2025.

Παιδική παχυσαρκία: O ΠΟΥ προειδοποιεί για δραματική αύξηση των δεικτών

Αν και οι δείκτες παχυσαρκίας στις ΗΠΑ παρουσιάζουν τάσεις σταθεροποίησης, ο ΠΟΥ εκφράζει ανησυχίες για τα αυξανόμενα περιστατικά σε άλλες χώρες του κόσμου.

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μείζον ζήτημα υγείας σήμερα αλλά και στο μέλλον, τονίζει ο Peter Gluckman, πρόεδρος της επιτροπής του ΠΟΥ για την παιδική παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών στην Αφρική δεν ξεπερνούσε τα 4 εκατομμύρια πριν από 15 χρόνια, ενώ σήμερα φτάνει τα 10 εκατομμύρια.

Επί του παρόντος, σε όλο τον κόσμο πάνω από 40 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι παχύσαρκα. Το 1990, τα περιστατικά ήταν περίπου 30 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι τάσεις αυτές οφείλονται κυρίως στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και την αποχή από τη σωματική άσκηση. Παράλληλα, η πολλή ζάχαρη και τα λίγα θρεπτικά συστατικά είναι δύο στοιχεία που κυριαρχούν στη διατροφή πολλών λαών.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι τα παχύσαρκα παιδιά αντιμετωπίζουν κίνδυνο υπέρτασης, καρκίνου και διαβήτη τύπου 2. Είναι επίσης πιο πιθανό να εκδηλώσουν υπνική άπνοια ή άλλες χρόνιες παθήσεις.