ΥΓΕΙΑ

Δείτε πόσα χρόνια μας «κόβει» η παχυσαρκία

Μία ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την δρ Κάρι Κιταχάρα, από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ πραγματοποίησε μελέτη, προκειμένου να προσδιορίσει πώς η σοβαρή παχυσαρκία επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής.

Δείτε πόσα χρόνια μας «κόβει» η παχυσαρκία

Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS Medicine, οι Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν συνδυαστικά στοιχεία από 20 προγενέστερες μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά σχεδόν 10.000 πάσχοντες από νοσογόνο παχυσαρκία και περίπου 304.000 φυσιολογικού βάρους συνομήλικοί τους.

Διαπίστωσαν ότι όταν ένας άνθρωπος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 40, έχει σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να πεθάνει πρόωρα από καρδιοπάθεια, καρκίνο, διαβήτη τύπου ΙΙ, νεφροπάθεια και ηπατοπάθεια.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, το προσδόκιμο ζωής μπορεί να μειωθεί έως και κατά 6,5 έως και 13,7 χρόνια.

«Ανακαλύψαμε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας των σοβαρά παχύσαρκων ανθρώπων ήταν περίπου 2,5 φορές υψηλότερα απ' ό,τι των συνομηλίκων τους με φυσιολογικό σωματικό βάρος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάρι Κιταχάρα, από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ.

Πώς υπολογίζεται ο ΔΜΣ

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Οι τιμές του από 30 έως και 39,9 σηματοδοτούν την παχυσαρκία, αλλά αυτές από 40 και πάνω την κακοήθη (νοσογόνο) παχυσαρκία.