ΥΓΕΙΑ

Η πιο παράδοξη ένδειξη καρδιοπάθειας και οστεοπόρωσης

Οι συχνές ταχυπαλμίες και οι πόνοι στα γόνατα είναι οι δύο προφανέστερες ενδείξεις για τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και οστεοπόρωσης αντίστοιχα.

Η πιο παράδοξη ένδειξη καρδιοπάθειας και οστεοπόρωσης

Το σώμα μας όμως βρίσκει πάντα πρωτότυπους τρόπους να μας «προειδοποιεί» και οι μάλιστα οι δύο αυτές παθήσεις μοιράζονται ένα κοινό ανησυχητικό σημάδι που σίγουρα δε σας περνά από το μυαλό.

Ο λόγος για τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες που εμφανίζονται στο πρόσωπο ή τα αυτιά.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ διαπίστωσαν ότι οι διαγώνιες γραμμές ή οι πτυχώσεις στους λοβούς των αυτιών συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας αρτηριοπάθειας.

Δύο είναι οι βασικές θεωρίες που πιθανότατα εξηγούν το φαινόμενο: Στους μύες της καρδιάς και στους λοβούς των αυτιών διοχετεύεται το ίδιο αρχικό γενετικό υλικό, ενώ παράλληλα η ατροφία της επιδερμίδας και οι επακόλουθες πτυχώσεις στους λοβούς μπορεί να οφείλονται σε υποκείμενη αδυναμία της καρδιάς.

Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Γέιλ κατέδειξε επίσης ότι οι ρυτίδες στο πρόσωπο είναι ενδεικτικές της οστικής πυκνότητας σε γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση.

Τόσο το δέρμα όσο και τα οστά αποτελούνται από τους ίδιους «δομικούς λίθους», δηλαδή από πρωτεΐνες, κι έτσι η γήρανση είναι μια διαδικασία που αντανακλάται εξίσου στο δέρμα και την ποιότητα των οστών. Η σχέση χαμηλής οστικής πυκνότητας και ρυτίδων φάνηκε να παραμένει ασχέτως άλλων παραγόντων που αποδεδειγμένα επηρεάζουν τη σύσταση των οστών.

Διαβάστε επίσης:

Οι 5 αισθήσεις φανερώνουν σοβαρά προβλήματα υγείας
Προσοχή: 10 σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας
Οι 5 πιο απλές στρατηγικές πρόληψης της οστεοπόρωσης