ΥΓΕΙΑ

Λόξιγκας: Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε για την υγεία σας

Σίγουρα κάποια στιγμή θα σας έχει πιάσει λόξιγκας και αναζητήσατε λύση στις συμβουλές της «γιαγιάς» για να τον αντιμετωπίσετε, μάλλον διασκεδάζοντάς το.

Λόξιγκας: Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε για την υγεία σας

Γνωρίζετε, όμως, ότι ο λόξιγκας σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν είναι παρατεταμένος, μπορεί να υποδηλώνει σοβαρό πρόβλημα υγείας, που επιβάλλει την επίσκεψη σε γιατρό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινικής Μάγιο, «ανησυχητικός» χαρακτηρίζεται ο λόξιγκας του οποίου η διάρκεια ξεπερνά τις 48 ώρες. Το ίδιο και αν ο λόξιγκας είναι τόσο έντονος, ώστε σας εμποδίζει να φάτε, να κοιμηθείτε ή να ανασάνετε.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικά ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με επίμονο λόξιγκα με τα περισσότερα να μην είναι «απειλητικά», όπως η βλάβη ή ερεθισμός στα νεύρα του διαφράγματος (πνευμονογαστρικό, φρενικό νεύρο).

Στα πιο σοβαρά συγκαταλέγονται η λαρυγγίτιδα, η βρογχοκήλη, μια κύστη στο λαιμό, διάφορα νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφαλικό, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σκλήρυνση κατά πλάκας), ο διαβήτης και η νεφρική ανεπάρκεια.

Τα παγκόσμιο ρεκόρ λόξιγκα!

Μέχρι σήμερα το «ρεκόρ» ανήκει σε έναν Αμερικανό που λεγόταν Τσαρλς Όσμπορν, από την Αϊόβα των ΗΠΑ. Ξεκίνησε να έχει λόξιγκα το 1922 και σταμάτησε ανεξήγητα 68 χρόνια αργότερα, σχεδόν έναν χρόνο πριν πεθάνει, τον Φεβρουάριο του 1990.

Μία άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Βρετανού Κρίστοφερ Σαντς, ο οποίος άρχισε να έχει λόξιγκα το 2006 και σταμάτησε σχεδόν τρία χρόνια αργότερα. Η περίπτωσή του έγινε γνωστή το 2009, όταν Αμερικανοί γιατροί τον κάλεσαν για να τον εξετάσουν, διαπιστώνοντας ότι είχε έναν όγκο στο στέλεχος του εγκεφάλου που ελέγχει τον λόξιγκα, τον οποίο και αφαίρεσαν.