ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε αν πάσχετε από περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντική νόσος περιλαμβάνει την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα, που επί της ουσίας είναι φλεγμονές των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια.

Πώς θα καταλάβετε αν πάσχετε από περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι το επόμενο στάδιο μετά την ουλίτιδα. Βέβαια, κάποιος που πάσχει από ουλίτιδα, μπορεί να μην εκδηλώνει απαραίτητα και περιοδοντίτιδα, ωστόσο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσής της.

Η περιοδοντική νόσος δεν πλήττει μόνο τα ούλα, αλλά και τους συνδέσμους που ενώνουν τα δόντια με το οστό που τα περιβάλλει, ενώ μία από τις πιο σοβαρές συνέπειές της είναι η πλήρης καταστροφή του οστού, κάτι που συνεπάγεται την απώλεια του δοντιού.

Τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι είναι πιθανό να έχετε περιοδοντίτιδα

- Αιμορραγία των ούλων στο βούρτσισμα ή από μόνα τους

- Κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα

- Ούλα που έχουν αποκολληθεί από το δόντι

- Ούλα που έχουν υποχωρήσει

- Επίμονη κακοσμία του στόματος

- Πύον ανάμεσα στο δόντι και τα ούλα

- Κινητικότητα δοντιών

- Αλλαγή στη θέση και σχέση των δοντιών μεταξύ τους

Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε υποψίες ότι πάσχετε από περιοδοντίτιδα, επισκεφθείτε το δυνατόν συντομότερο έναν οδοντίατρο, προκειμένου να προχωρήσει σε διάγνωση. Σε γενικές γραμμές, στόχος της περιοδοντικής θεραπείας είναι να διευκολύνει την επανασυγκόλληση των υγιών ούλων στα δόντια, ώστε να μειώσει το οίδημα, το βάθος των σχισμών και τον κίνδυνο φλεγμονής, καθώς και να σταματήσει την πρόοδο της νόσου.