ΥΓΕΙΑ

Πώς η μόδα στα μαγιό ευθύνεται για τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος

Μια νέα και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Public Health παρουσιάζει πώς η μόδα στα ανδρικά και γυναικεία μαγιό τα τελευταία 100 χρόνια συνδέεται με τα αυξημένα περιστατικά καρκίνου του δέρματος.

Πώς η μόδα στα μαγιό ευθύνεται για τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης τονίζουν ότι η δραματική αύξηση των διαγνώσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε «πολιτισμικές και ιστορικές δυνάμεις» και όχι μόνο στις βελτιωμένες διαγνωστικές πρακτικές και μεθόδους εντοπισμού του καρκίνου.

Ανέλυσαν τις τάσεις στο χώρο της μόδας, τις κοινωνικές νόρμες, τα ιατρικά πρότυπα, τις αντιλήψεις σχετικά με το μαυρισμένο δέρμα, τις οικονομικές τάσεις και τις συνήθειες των ταξιδιωτών ώστε να καταλήξουν στα παρακάτω συμπεράσματα.

1sw

Για να μπορέσουν να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών χρονικών περιόδων, υπολόγισαν το ποσοστό εκτεθειμένου δέρματος στο σώμα. Για παράδειγμα, στις αρχές του 20ου αιώνα οι ενδυματολογικές τάσεις άφηναν ελάχιστα σημεία του σώματος ακάλυπτα. Παράλληλα, η αλαβάστρινη επιδερμίδα ήταν σύμβολο ομορφιάς.

2sw

Με την πάροδο των ετών, οι ειδικοί άρχισαν να αναγνωρίζουν πως το φως το ήλιου είναι ευεργετικό για την υγεία σε μικρές δόσεις και ταυτόχρονα τα μαγιό και τα αθλητικά ρούχα άρχισαν να «μικραίνουν», καλύπτοντας όλο και λιγότερο δέρμα.

3sw
5sw

Συνδυαστικά με την εξέλιξη αυτή, όμως, οι γνώσεις σχετικά με τους κινδύνους της υπεριώδους ακτινοβολίας ήταν λιγοστές και το μαύρισμα έγινε συνώνυμο της καλής ζωής και της καλοπέρασης.

4sw

Η μελέτη με το χαρακτηριστικό τίτλο «Περισσότερο δέρμα, περισσότερος ήλιος, περισσότερο μαύρισμα, περισσότερο μελάνωμα» (More Skin, More Sun, More Tan, More Melanoma) υπογραμμίζει τις ανησυχητικές τάσεις κυρίως στις νεαρές ηλικίες.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του δέρματος: Τα προειδοποιητικά σημάδια σε φωτογραφίες
Ύποπτες ελιές: Τα 4 σημάδια που πρέπει να προσέξετε
Το αντηλιακό δεν αρκεί για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος