ΥΓΕΙΑ

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην μάχη με τον καρκίνο του στήθους

Ο Οκτώβριος, ως γνωστόν, είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τον καρκίνο του στήθους.

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην μάχη με τον καρκίνο του στήθους

Δείτε ποιες είναι οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις της επιστήμης σχετικά με τον καρκίνο του στήθους σύμφωνα με το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό USA Today:

Οι στηθόδεσμοι (σουτιέν) δεν προκαλούν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Σιάτλ, παρά τις διαδεδομένες φήμες που ισχυρίζονται το αντίθετο. Οι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερες από 1.500 γυναίκες με και χωρίς καρκίνο του μαστού και οι οποίες είχαν περάσει την εμμηνόπαυση. Διαπίστωσαν ότι κανένας παράγοντας που σχετίζεται με την χρήση σουτιέν (συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του, αν πρόκειται για σουτιέν με μπανέλα ή όχι, το πόσο είναι φθαρμένο είναι ή την ηλικία από την οποία η κάθε γυναίκα αρχίζει να φοράει σουτιέν) δεν συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι πολλές κρεατοελιές μπορεί να σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές δεν υποστηρίζουν ότι οι κρεατοελιές προκαλούν καρκίνο του μαστού, αλλά ότι υποδεικνύουν αυξημένα επίπεδα ορμονών, οι οποίες μπορεί να εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νόσου. Σε μία έρευνα, οι γυναίκες που είχαν 15 ή περισσότερες κρεατοελιές είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν κρεατοελιές. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Και τα δύο ευρήματα απαιτούν περισσότερη έρευνα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η παχυσαρκία και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, μαζί με το οικογενειακό ιστορικό, τις γονιδιακές μεταλλάξεις και άλλους παράγοντες.

Η σωματική άσκηση βοηθάει στην προστασία κατά του καρκίνου του μαστού. Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη μείωση του κινδύνου, και τρεις νέες μελέτες έρχονται να συμβάλλουν σε αυτό το συμπέρασμα. Η πρώτη έδειξε ότι οι γυναίκες που ασκούνται για περισσότερο από μία ώρα την ημέρα έχουν περίπου 12% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού -ανεξάρτητα από την ηλικία κατά την οποία αρχίζουν την άσκηση ή πόσο είναι το σωματικό τους βάρος. Η δεύτερη έρευνα επικεντρώθηκε σε γυναίκες αφρικανικής καταγωγής και έδειξε ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της σωματικής άσκησης και του μειωμένου ποσοστού καρκίνου του μαστού. Όσο για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, μια τρίτη μελέτη υπογράμμισε τη σημασία της τακτικής σωματικής άσκησης: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προστατευτική επίδραση της τακτικής άσκησης εξαφανίζεται αν οι γυναίκες σταματούν να γυμνάζονται.

Διαβάστε επίσης:

Fuck Cancer: Η καμπάνια-γροθιά ενάντια στον καρκίνο (βίντεο)

Καρκίνος των ωοθηκών: Στο μέλλον θα εντοπίζεται από ένα... ταμπόν

Ο καρκίνος μεγαλώνει και εξαπλώνεται στη διάρκεια του ύπνου

Καρκίνος του πνεύμονα: Μπορεί να παραμείνει κρυμμένος για πάνω από 20 χρόνια