ΥΓΕΙΑ

Ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος να αποφύγετε την οστεοπόρωση

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι σημαντικές ποσότητες ασβεστίου που περιέχει το γάλα είναι απαραίτητες για να «χτίσουμε» δυνατά οστά και να αποφύγουμε μυοσκελετικές παθήσεις στο μέλλον. Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Osteoporosis International δείχνει όμως ότι το γάλα δεν είναι ο μοναδικός διατροφικός σύμμαχος που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποφύγουμε την οστεοπόρωση και άλλες συναφείς παθήσεις.

Ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος να αποφύγετε την οστεοπόρωση

Κινέζοι ερευνητές από τη Σαγκάη διαπίστωσαν ότι δύο με τρεις κούπες τσάι την ημέρα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Υποστηρίζουν πως όσοι καταναλώνουν συστηματικά τσάι έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα στο ισχίο σε σύγκριση με όσους δεν έχουν εντάξει στη διατροφή τους το απολαυστικό αφέψημα.

Πιο συγκεκριμένα, δύο με τρεις κούπες τσάι την ημέρα φάνηκε να προστατεύουν τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες από το κάταγμα σε ποσοστό 37%. Δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχα οφέλη από την κατανάλωση καφέ, σημειώνουν οι ερευνητές.

Το τσάι συμβάλλει πιθανώς στην υγεία των οστών χάρη στις φυτικές χημικές ουσίες που περιέχει, οι οποίες ενισχύουν την αναγέννηση των οστών.

Οι φθοριούχες ενώσεις, το ασβέστιο και τα υπόλοιπα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει αυξάνουν την οστική πυκνότητα και κάνουν το σκελετό πιο δυνατό.

Προκειμένου να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, οι ερευνητές συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία από 14 παλαιότερες μελέτες σχετικά με τη διατροφή και την υγεία των οστών. Τα ερευνητικά στοιχεία αφορούσαν περίπου σε 200.000 άτομα.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε εύκολοι τρόποι να «χτίσετε» γερά κόκαλα
Τα μοναδικά οφέλη του μαύρου πιπεριού στην υγεία σας
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του καρκίνου είναι το...