ΥΓΕΙΑ

Τι μπορεί να κρύβει η καταρροή

Η καταρροή είναι η αυξημένη έκκριση υγρών και βλεννών από τη μύτη. Η βλέννα προστατεύει τη μύτη από την είσοδο μικροβίων, μικροοργανισμών, χώματος και γύρης και από την προώθηση αυτών προς τους πνεύμονες.

Τι μπορεί να κρύβει η καταρροή

Η καταρροή εμφανίζεται όταν οι ρινικοί ιστοί και τα αιμοφόρα αγγεία παράγουν περισσότερο υγρό ή βλέννα. Στην περίπτωση που τα ιγμόρεια γεμίζουν από βλέννα, υπάρχει μια αποπνικτική και δυσάρεστη αίσθηση.

Αιτίες που την προκαλούν

Η καταρροή μπορεί να προκληθεί από:

Κρύο

Όταν πέφτει η θερμοκρασία η μύτη προσπαθεί να ζεστάνει τον αέρα που αναπνέουμε. Η επιπλέον ροή αίματος οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή βλέννας.

Κρυολόγημα, γρίπη

Στην προσπάθειά του να κρατήσει τα επικίνδυνα μικρόβια και τους μικροοργανισμούς έξω από τους πνεύμονες, ο οργανισμός παράγει παραπάνω βλέννα.

Αλλεργία

Πολλοί άνθρωποι έχουν αλλεργία στη γύρη, τα κατοικίδια, τα ακάρεα σκόνης που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα κ.α. Η αλλεργία μπορεί να είναι χρόνια ή εποχική (πολλές φορές εμφανίζεται την άνοιξη) και προκαλεί καταρροή.

Κλάμα

Όταν κλαίμε, τα δάκρυα βγαίνουν από τους δακρυγόνους αδένες και αποστραγγίζονται από τους δακρυικούς πόρους και δημιουργούν την καταρροή.

Η καταρροή, όταν δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, δεν εμπνέει ανησυχία και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καν θεραπεία, αφού υποχωρεί με την εξάλειψη του αιτίου που την προκαλεί.

Μπορεί να περιοριστεί και τελικά να αντιμετωπιστεί με:

-Συχνή αποσυμφόρηση (φύσημα) με χαρτομάντιλα που θα πρέπει να πετάμε αμέσως μετά τη χρήση

-Αποσυμφορητικά μύτης (ρινικά σπρέι) ή με φυσιολογικό ορό

-Αντιισταμινικά (εποχική ή μόνιμη θεραπεία) για την αντιμετώπιση αλλεργιών, πάντοτε όμως σε συνεργασία με τον γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης:

Ερεθισμός και πόνος στη μασχάλη: Τι σημαίνουν

Κατακράτηση ούρων: Οι πιθανές αιτίες που την προκαλούν