ΥΓΕΙΑ

Τι βιώνει ένας ασθενής με Πάρκινσον (βίντεο)

Το πρωτότυπο διαδραστικό πρότζεκτ Transports δημιουργήθηκε από τη βρετανική εταιρία Analogue και μπορεί να μας κάνει να δούμε για λίγα λεπτά τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός ασθενούς με Πάρκινσον.

Τι βιώνει ένας ασθενής με Πάρκινσον (βίντεο)

Πρόκειται για έναν προσομοιωτή που μιμείται τα αρχικά συμπτώματα του Πάρκινσον και παράλληλα δημιουργεί μια οπτική παραίσθηση.

Όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, για να επιτευχθεί αυτό, χρησιμοποιείται ένα ειδικό γάντι και μια φορητή ηλεκτρονική συσκευή. Το γάντι προσομοιώνει το τρέμουλο στα χέρια σε συχνότητα 6 hertz, το ανώτατο όριο που παρατηρείται σε ασθενείς με Πάρκινσον.

{youtube}KUEXAqV9eP4{/youtube}

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, το εικονικό άκρο που φαίνεται στην οθόνη δημιουργεί στο συμμετέχοντα την ψευδαίσθηση ότι είναι το δικό του χέρι.

Οι καλλιτέχνες της Analogue συνεργάστηκαν με το νευροεπιστήμονα Narender Ramnani (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) και το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Parkinson's UK προκειμένου να αποτυπώσουν με ακρίβεια τα συμπτώματα της νόσου.

«Κάθε ασθένεια είναι ένας φακός που κάνει τον άνθρωπο να βλέπει τον κόσμο διαφορετικά», δηλώνει ο Liam Jarvis, ένας εκ των δύο Καλλιτεχνικών Διευθυντών της Εταιρίας. «Ως καλλιτέχνης, βλέπω μια ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για μια ασθένεια χρησιμοποιώντας την τέχνη.»

Δείτε επίσης:

Οι επιστήμονες δημιούργησαν «φάντασμα» στο εργαστήριο (βίντεο)
Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα όταν πεθαίνουμε (βίντεο)