ΥΓΕΙΑ

Οι 4 ασθένειες που αποκαλύπτει η αναπνοή μας

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Breath Research καταδεικνύει πως οι ειδικοί είναι σε θέση να κάνουν ασφαλή διάγνωση για το διαβήτη τύπου 1 πριν ακόμη εκδηλωθούν τα συμπτώματα της αυτοάνοσης πάθησης.

Οι 4 ασθένειες που αποκαλύπτει η αναπνοή μας

Ένας χημικός δείκτης στην αναπνοή (ακετόνη) δίνει στην αναπνοή μια χαρακτηριστικά γλυκιά μυρωδιά και είναι ενδεικτικός για τη συσσώρευση χημικών ουσιών στο αίμα (κετόνες), αποτέλεσμα της πτώσης στα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό. Με άλλα λόγια, τα υψηλά επίπεδα ακετόνης στην αναπνοή δείχνουν ότι τα επίπεδα των κετονών στο αίμα είναι επίσης υψηλά.

Ο διαβήτης τύπου 1 δεν είναι όμως η μοναδική ασθένεια που εκδηλώνεται με αλλοιώσεις στην αναπνοή.

- Ορθοκολικός καρκίνος

Στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2012 στην επιθεώρηση British Journal of Surgery, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Άλντο Μόρο της Ιταλίας συνέλεξαν δείγματα από 37 ασθενείς με ορθοκολικό καρκίνο και 41 υγιή άτομα. Μέτρησαν τα επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) στα δείγματα αυτά, πιστεύοντας πως τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να απελευθερώσουν χαρακτηριστικές χημικές ουσίες. Η θεωρία τους φάνηκε να ευσταθεί, καθώς εντόπισαν 15 σύνθετα που συνδέονται άμεσα με την ύπαρξη του ορθοκολικού καρκίνου. Με βάση τη διαπίστωση αυτή, μπορούσαν να διαχωρίσουν ποια άτομα έπασχαν από αυτή τη μορφή καρκίνου με ποσοστό επιτυχίας 75%.

- Καρκίνος του πνεύμονα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λετονίας χρησιμοποίησαν τη λεγόμενη ηλεκτρονική μύτη προκειμένου να εντοπίσουν τη «χημική υπογραφή» του καρκίνου του πνεύμονα στον οργανισμό. Αρκετοί επιστήμονες επικροτούν αυτήν την τεχνική για την ανίχνευση διαφόρων μορφών καρκίνου.

- Δυσανεξία στη λακτόζη

Ερευνητές από το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins χρησιμοποιούν το τεστ αναπνοής για τη διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη. Μετρούν στην αναπνοή τα επίπεδα του υδρογόνου έπειτα από την κατανάλωση γαλακτοκομικών, καθώς η χημική ουσία απελευθερώνεται όταν η λακτόζη δεν μεταβολίζεται και ζυμώνεται από τα βακτήρια του στομάχου.

Διαβάστε επίσης:

Οι ασθένειες που φαίνονται στα μάτια
Δείτε από τα νύχια σας αν η καρδιά σας λειτουργεί σωστά
Τι αποκαλύπτουν οι πατούσες για την υγεία σας