ΥΓΕΙΑ

Κυστίτιδα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την επίπονη φλεγμονή του ουροποιητικού

Κυστίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη και είναι συνήθως αποτέλεσμα λοίμωξης του ουροποιητικού.

Κυστίτιδα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την επίπονη φλεγμονή του ουροποιητικού

Άλλες πιθανές αιτίες είναι το ατελές άδειασμα της κύστης (π.χ. λόγω εγκυμοσύνης ή διόγκωσης του προστάτη), η βλάβη ή ο ερεθισμός γύρω από την ουρήθρα και η μεταφορά βακτηρίων από τον πρωκτό στην ουρήθρα (π.χ. με τη σεξουαλική επαφή).

Τυπικά συμπτώματα της κυστίτιδας είναι η επιτακτική και συχνή ενούρηση, ο πόνος και το τσούξιμο κατά την ενούρηση και ο πόνος τοπικά στο σημείο που βρίσκεται η ουροδόχος κύστη.

bladder

Η κυστίτιδα χτυπά συχνότερα τις γυναίκες, καθώς το άνοιγμα της ουρήθρας τους βρίσκεται πιο κοντά στον πρωκτό και τα παθογόνα βακτήρια μεταφέρονται πιο εύκολα. Στους άντρες όμως μπορεί να είναι πιο σοβαρή, ειδικότερα εάν υπάρχει υποκείμενο πρόβλημα στην ουροδόχο κύστη ή τον προστάτη (π.χ. προστατίτιδα) ή απόφραξη στην ουροποιητική οδό (λόγω καρκινικού όγκου ή διόγκωσης του προστάτη).

Εάν η φλεγμονή της κύστης είναι ήπια, συνήθως υποχωρεί εντός ολίγων ημερών. Συνιστάται η κατανάλωση υγρών και η λήψη αναλγητικών. Επίσης, συνιστάται η αποχή από το σεξ για να μην επιδεινωθούν τα συμπτώματα. Εάν η φλεγμονή είναι σοβαρή, πιθανώς να χρειαστεί αντιβίωση.

Εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στα νεφρά.

Διαβάστε επίσης:

Κατακράτηση ούρων: Οι πιθανές αιτίες που την προκαλούν
Ούρα που μυρίζουν; Δείτε τις 8 πιθανές αιτίες
Προσοχή! Ασθένειες και συμπτώματα του προστάτη εκτός από τον καρκίνο