ΥΓΕΙΑ

Πότε πέφτει ο αφαλός του μωρού και πώς θα τον περιποιηθείτε

Ο ομφάλιος λώρος είναι ο σωλήνας που συνδέει το έμβρυο με τον πλακούντα στην κοιλιά της μητέρας του προκειμένου να τρέφεται κατά τη διάρκεια της κύησης.

Πότε πέφτει ο αφαλός του μωρού και πώς θα τον περιποιηθείτε

Κατά τον τοκετό, ο γιατρός κόβει τον ομφάλιο λώρο και στο σημείο αυτό τοποθετεί ένα κλιπ. Στην αρχή ο αφαλός είναι ελαστικός και ημιδιαφανής, με την πάροδο των ημερών όμως αρχίζει να ξηραίνεται και συρρικνώνεται.

Μετά το πέρας 1-3 εβδομάδων το κομμάτι που προεξέχει πέφτει και σταδιακά δημιουργείται ο αφαλός.

Όταν βγείτε από το μαιευτήριο, το πιθανότερο είναι να μην έχει πέσει ο αφαλός. Γι' αυτό και μέχρι να πέσει χρειάζεται ειδική περιποίηση.

Σε κάθε αλλαγή πάνας πρέπει να καθαρίζετε απαλά την περιοχή. Για τον καθαρισμό χρησιμοποιείστε ένα κομμάτι καθαρό βαμβάκι ή μία αποστειρωμένη γάζα την οποία θα βρέξετε με καθαρό οινόπνευμα. Ανασηκώστε ελαφρά τον αφαλό και καθαρίστε τη βάση του.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως πονέσετε το μωρό, γιατί δεν νιώθει τίποτα στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς ο ιστός είναι νεκρός.

Όταν ο αφαλός ξεραθεί και πέσει, ενδέχεται στο σημείο να παρατηρηθεί μια μικρή αιμορραγία. Πιέστε ελαφρά για να σταματήσει.

Μέχρι να πέσει ο αφαλός, αποφύγετε να κάνετε μπάνιο το μωρό μέσα σε μπανάκι και φροντίστε να διπλώνετε την πάνα προς έξω ώστε να αερίζεται το συγκεκριμένο σημείο.

Πάντα να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν καθαρίστε τον αφαλό.

Μετά την πτώση του λώρου, μπορεί να μείνει ένα κομμάτι ροζ ιστού, το κοκκίωμα. Παρόλο που το κοκκίωμα δεν παράγει συμπτώματα, ενδέχεται να παρατηρήσετε μια μικρή ποσότητα εκκρίματος από το σημείο όπου ο λώρος συνδεόταν με την κοιλιά του μωρού. Το κοκκίωμα θα εξαφανιστεί μόνο του, ύστερα από κάποιους μήνες. Σε ορισμένες περιστάσεις, η εφαρμογή νιτρικού αργύρου συμβάλλει στην ταχύτερη πτώση του.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Οι ιστοί που βρίσκονται γύρω από τον ομφάλιο λώρο σπάνια μολύνονται. Η ομφαλίτιδα, η μόλυνση δηλαδή του εναπομείναντος τμήματος του ομφάλιου λώρου και των παρακείμενων ιστών, συνοδεύεται από ερεθισμό και κοκκίνισμα της περιοχής. Μπορεί επίσης να υπάρχει μυώδες έκκριμα και δυσοσμία. Σε κάποιες περιπτώσεις το μωρό ενδέχεται να παρουσιάσει ενδείξεις νόσησης, όπως πυρετός, ανορεξία και υπνηλία, γεγονός που χρήζει άμεσης ιατρικής εξέτασης.

Ομφαλοκήλη

Μερικοί γονείς, αρκετό καιρό, μετά την πτώση του ομφάλιου λώρου, παρατηρούν ένα ογκίδιο που προεξέχει από τον αφαλό του μωρού. Αυτό το εξόγκωμα που συνήθως είναι πιο εμφανές όταν το μωρό κλαίει ή σφίγγεται, είναι η ομφαλοκήλη που εμφανίζεται συχνότερα στα πρόωρα βρέφη. Η κήλη προκαλείται από την πρόσπτωση ενός οργάνου της κοιλιάς, καλυμμένου με δέρμα μέσα από μια προσωρινή οπή του κοιλιακού τοιχώματος στη περιοχή κάτω από τον αφαλό. Δεν προκαλεί δυσφορία στο μωρό, ενώ η οπή κλείνει κατά το 4-5 έτος. Παρόλο που ορισμένα περιστατικά πρέπει να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση, η ομφαλοκήλη σπάνια απαιτεί εγχείρηση, γι' αυτό αυτό και δεν γεννά ανησυχία.

Διαβάστε επίσης:

Βρογχιολίτιδα: Πώς να προστατευτείτε εσείς και τα παιδιά σας

Έρευνα: Αύξηση των περιπτώσεων παιδικού εκζέματος