ΥΓΕΙΑ

Τρέμουλο στα χέρια: Ποια κληρονομική πάθηση φανερώνει

Το τρέμουλο στα χέρια είναι για πολλούς ταυτόσημο με τη νόσο Πάρκινσον, μια νευροεκφυλιστική νόσο της τρίτης ηλικίας. Το σύμπτωμα όμως μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρή ηλικία και να έχει εντελώς διαφορετικό υπόβαθρο.

Τρέμουλο στα χέρια: Ποια κληρονομική πάθηση φανερώνει

Όλοι εκδηλώνουμε ως ένα βαθμό αστάθεια στα άνω άκρα, το λεγόμενο φυσιολογικό τρόμο (physiologic tremor). Το τρέμουλο σε αυτήν την περίπτωση είναι απολύτως φυσιολογικό, δεν ενέχει κανένα κίνδυνο και μπορεί να απλώς οφείλεται στο αυξημένο στρες, την κούραση, την υπερβολική κατανάλωση καφέ ή τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας (λόγω παράλειψης γεύματος).

Είναι επίσης πιθανό το τρέμουλο να οφείλεται σε μια ακίνδυνη αλλά αρκετά ενοχλητική πάθηση που ονομάζεται ιδιοπαθής τρόμος (essential tremor). Το σύμπτωμα είναι επίσης γνωστό ως καλοήθης τρόμος, οικογενής τρόμος ή σύνδρομο τρεμάμενων χεριών.

Ο ιδιοπαθής τρόμος είναι στις περισσότερες περιπτώσεις κληρονομικός και μπορεί να εμφανιστεί αρκετά νωρίς, στην ηλικία των 40 ή των 50 ετών. Εκδηλώνεται λόγω κακής επικοινωνίας μεταξύ των διάφορων εγκεφαλικών δικτύων.

Ο ιδιοπαθής τρόμος χαρακτηρίζεται ως «τρέμουλο δράσης», καθώς εντείνεται όταν ο πάσχων προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το χέρι και όχι σε κατάσταση ηρεμίας, όπως συμβαίνει με το τρέμουλο στην περίπτωση Πάρκινσον.

Διαβάστε επίσης:

Τρέμουλο στα χέρια: Τι άλλο φανερώνει εκτός από Πάρκινσον
Τα πρώιμα σημάδια που φανερώνουν το Πάρκινσον
Τι βιώνει ένας ασθενής με Πάρκινσον (βίντεο)