ΥΓΕΙΑ

Προβλήματα στην ούρηση; 6 σημάδια ότι πρέπει να πάτε στο γιατρό

Το χρώμα, η μυρωδιά και η σύσταση των ούρων είναι ένας απλός αλλά χρησιμότατος δείκτης για την κατάσταση της υγείας μας. Επίσης, δεν πρέπει να αγνοούμε μικροενοχλήσεις όπως το τσούξιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης, καθώς μπορεί να υποδεικνύουν λοίμωξη που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Προβλήματα στην ούρηση; 6 σημάδια ότι πρέπει να πάτε στο γιατρό

Δείτε ποια είναι τα σημάδια που θα πρέπει να σας παροτρύνουν να επισκεφθείτε άμεσα τον ουρολόγο σας.

1. Γλυκιά μυρωδιά

Δεν οφείλεται σε κάποιο γλυκό που φάγατε, αλλά είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης γλυκόζης στο αίμα, άρα αποτελεί ένδειξη διαβήτη. Για τους ασθενείς που έχουν ήδη λάβει διάγνωση για διαβήτη, σημαίνει ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους δεν είναι ορθώς ρυθμισμένα.

2. Θαμπά ούρα

Τυπική ένδειξη για την ύπαρξη βακτηρίων, τα θαμπά ούρα μπορεί να υποδεικνύουν ουρολοίμωξη. Τα ούρα στην περίπτωση αυτή είναι θαμπά επειδή περιέχουν βακτήρια αλλά και λευκά αιμοσφαίρια, τα κύτταρα που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει μια λοίμωξη.

3. Ροζ ή κοκκινωπό χρώμα

Τα παντζάρια και τα μούρα μπορεί να αλλοιώσουν την απόχρωση των ούρων, εάν όμως δεν καταναλώσατε τέτοιου είδους τροφές, η ροζ ή κοκκινωπή απόχρωση των ούρων υποδεικνύει την ύπαρξη αίματος. Το αίμα στα ούρα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της ουρολοίμωξης, της πέτρας στα νεφρά ή σπανιότερα του καρκίνου στην ουροδόχο κύστη.

4. Ούρα που μυρίζουν

Σε κάθε περίπτωση τα ούρα μυρίζουν άσχημα, εάν όμως η μυρωδιά είναι πολύ έντονη μπορεί να προειδοποιεί για κάποια λοίμωξη που πρέπει να αντιμετωπίσετε άμεσα.

5. Τσούξιμο κατά την ενούρηση

Μπορεί να υποδεικνύει είτε ουρολοίμωξη είτε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως χλαμύδια ή γονόρροια.

6. Επίμονο αίσθημα ότι πρέπει να πάτε στην τουαλέτα

Νιώθετε ότι η κύστη σας είναι γεμάτη ενώ πήγατε στην τουαλέτα πριν από μερικά λεπτά; Πρόκειται για κλασικό σύμπτωμα ουρολοίμωξης. Η λοίμωξη προκαλεί φλεγμονή και ερεθισμό στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και στην ουρήθρα κι έτσι αισθάνεστε συνεχώς ότι πρέπει να ουρήσετε. Το σύμπτωμα μπορεί επίσης να υποδεικνύει διάμεση κυστίτιδα, μια πάθηση που διαγιγνώσκεται αρκετά δύσκολα και έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη πίεση στην ουροδόχο κύστη ή τον πόνο.

Διαβάστε επίσης:

Κατακράτηση ούρων: Οι πιθανές αιτίες που την προκαλούν
Ούρα που μυρίζουν; Δείτε τις 8 πιθανές αιτίες
Προσοχή! Το ούρα μπορεί να σας "πουν" αν έχετε καρκίνο ή διαβήτη