ΥΓΕΙΑ

Κονδυλώματα: Η σεξουαλική ζωή μετά τη διάγνωση

Τα κονδυλώματα είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και είναι εξαιρετικά σύνηθες στον σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό.

Κονδυλώματα: Η σεξουαλική ζωή μετά τη διάγνωση

Ο HPV μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή των γεννητικών οργάνων. Μεγάλο ποσοστό του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού έχει μολυνθεί από κάποιο στέλεχος του HPV κάποια στιγμή στη ζωή του, οι περισσότεροι όμως δε θα το μάθουν ποτέ, καθώς ο ιός είναι συχνά ασυμπτωματικός.

Σύμφωνα με το σχετικό πληροφοριακό δελτίο του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου 40 διαφορετικά στελέχη του HPV προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα, δηλαδή την ευρύτερη πρωκτογεννητική περιοχή.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το ανοσοποιητικό είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον ιό, χωρίς να παρατηρηθούν επιπλοκές στην υγεία. Αυτό όμως δε συμβαίνει πάντα.

Ορισμένοι τύποι του ιού προκαλούν τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα, ενώ άλλοι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου στα γεννητικά όργανα. Στη δεύτερη περίπτωση, πρόκειται για τα λεγόμενα στελέχη HPV υψηλού κινδύνου. Οι τύποι του HPV που προκαλούν τα κονδυλώματα είναι διαφορετικοί από αυτούς που προκαλούν καρκίνο.

Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμη θεραπεία για την οριστική καταπολέμηση του HPV, όμως υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τα επακόλουθα της λοίμωξης, όπως τα κονδυλώματα.

Όταν προκύπτει διάγνωση για λοίμωξη από κάποιο στέλεχος του HPV, αναπόφευκτα προκύπτουν ανησυχίες σχετικά με τη μετέπειτα πορεία της σεξουαλικής ζωής του ατόμου.

Σεξουαλική ζωή μετά τη διάγνωση του HPV

Θα πρέπει αρχικά να σημειωθεί ότι ο HPV μπορεί να μεταδοθεί στον ερωτικό σύντροφο ακόμη κι αν τα κονδυλώματα έχουν αντιμετωπιστεί (π.χ. με κρυοθεραπεία ή διαθερμοπηξία).

Όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, άρα και αυτές που έχουν λάβει διάγνωση για κονδυλώματα, θα πρέπει να κάνουν τακτικά τεστ ΠΑΠ ως προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου κι αυτό γιατί είναι δυνατό να έχουν μολυνθεί από περισσότερα από ένα στελέχη του HPV.

Έπειτα από τη διάγνωση των κονδυλωμάτων, καλό είναι να γίνεται προληπτική εξέταση και για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

- Θα πρέπει οι δύο σύντροφοι να συζητήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλική τους υγεία και τον ιό HPV.

- Θα πρέπει να θυμάστε πως δεν υπάρχει τρόπος να βεβαιωθείτε πότε μολυνθήκατε από τον HPV ή ποιος σας μετέδωσε τον ιό. Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί από οποιοδήποτε άτομο είναι φορέας του ιού, ακόμη κι αν δεν έχει εκδηλώσει τα κλινικά συμπτώματα, δηλαδή τα κονδυλώματα. Επίσης, τα κονδυλώματα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους αρκετές εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια μετά την έκθεση στον ιό ή και να μην εμφανιστούν ποτέ.

- Εάν ένα ζευγάρι είναι μαζί για αρκετό καιρό, είναι πολύ πιθανό να έχει μολυνθεί ο σύντροφος ή η σύντροφος. Δεν είναι απαραίτητο να εμφανιστούν κονδυλώματα για να επιβεβαιωθεί ότι ο σύντροφος/η σύντροφος έχει μολυνθεί. Παραμένει άγνωστο γιατί ορισμένοι εμφανίζουν κονδυλώματα και άλλοι όχι, ακόμη κι αν έχουν μολυνθεί από τον ίδιο τύπο του HPV.

- Η χρήση προφυλακτικού μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του HPV, εάν χρησιμοποιείται πάντα και σωστά. Ωστόσο, δεν προστατεύει πλήρως, επειδή ο HPV μολύνει και περιοχές των γεννητικών οργάνων που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό (π.χ. βάση του πέους, όσχεο).

- Ο μόνος τρόπος να προστατευθείτε 100% από τα κονδυλώματα είναι η αποχή από το σεξ.

- Τα σεξουαλικά ενεργά ζευγάρια που έχουν μολυνθεί από τον HPV και διατηρούν μονογαμική σχέση σπανίως αλληλομολύνονται επαναλαμβανόμενα. Όταν η λοίμωξη υποχωρήσει, το ανοσοποιητικό θυμάται το συγκεκριμένο στέλεχος του HPV και αποτρέπει τη νέα λοίμωξη. Ωστόσο, η ανοσία σε κάποιο από τα στελέχη του ιού δε συνεπάγεται ανοσία και από τους υπόλοιπους υπο-τύπους.

Εάν πρόκειται για καινούρια σχέση, καλό είναι να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας ώστε να καλλιεργηθούν πρώτα άλλες πτυχές της σχέσης, πλην της σεξουαλικής, και να αναπτυχθεί οικειότητα.

Διαβάστε επίσης:

Κονδυλώματα: Οι βασικοί τρόποι μετάδοσης
Πώς να μην κολλήσετε κονδυλώματα
Πώς θα καταλάβετε αν έχετε κονδυλώματα