ΥΓΕΙΑ

Πόνοι περιόδου: Ποια βότανα θα σας βοηθήσουν

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, οι κράμπες περιόδου, πιστεύεται ότι προκαλούνται από τα υπερβολικά επίπεδα προσταγλανδινών (ουσίες σαν ορμόνες που συνδέονται με τον πόνο και τη φλεγμονή).

Πόνοι περιόδου: Ποια βότανα θα σας βοηθήσουν

Οι κράμπες στην εμμηνόρροια συνήθως επηρεάζουν το κάτω μέρος της κοιλιάς, αλλά μπορεί επίσης να "αντανακλώνται" στο κάτω μέρος της πλάτης και των μηρών.

Για πολλές γυναίκες, οι κράμπες είναι μια φυσιολογική συνέπεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Αλλά, αν αντιμετωπίζετε σοβαρές κράμπες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να δείτε αν πάσχετε από κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας (όπως η ενδομητρίωση, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, ή τα ινομυώματα της μήτρας).

Βότανα για τις κράμπες της εμμηνόρροιας

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική υποστήριξη για τον ισχυρισμό ότι οποιαδήποτε φυσική μέθοδος μπορεί να θεραπεύσει πλήρως τις κράμπες της περιόδου.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές περιορισμένης έκτασης επιστημονικές μελέτες, που εστιάζουν σε τέσσερα είδη της βοτανικής ιατρικής, τα οποία συνιστώνται μερικές φορές από επαγγελματίες της εναλλακτικής ιατρικής:

Κινέζικα Βότανα

Σε μια μελέτη του 2007, οι επιστήμονες ανέλυσαν 39 επιμέρους έρευνες (στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3.475 γυναίκες) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα κινεζικά βότανα μπορούν να ανακουφίσουν από τις κράμπες της εμμηνόρροιας πολύ αποτελεσματικά. Στις περισσότερες συμμετέχουσες δόθηκαν φόρμουλες που περιείχαν 5-6 βότανα, όπως η κινεζική ρίζα αγγελικής, ο καρπός του μάραθου, η ρίζα της γλυκόριζας και η κανέλα.

Τσάι από φύλλα ράσμπερι (raspberry)

Πιείτε αυτό το χαλαρωτικό τσάι το οποίο μπορεί να σας ανακουφίσει από τις κράμπες της περιόδου, επειδή συμβάλλει στην χαλάρωση της μήτρας.

Pycnogenol

Το εκχύλισμα από τον φλοιό του πεύκου Pinus maritima, ονομάζεται συμπλήρωμα Pycnogenol και έχει αποδειχτεί ότι μειώνει σημαντικά τους πόνους της περιόδου, σύμφωνα με έρευνα του 2008 επάνω σε 116 γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών.

Τζίντζερ

Αυτό το βότανο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα του πόνου που προκαλούν οι προσταγλανδίνες (καθώς και να καταπολεμήσει την κόπωση που συνήθως συνδέεται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο). Σε μια μελέτη του 2009, οι γυναίκες που έπαιρναν κάψουλες 250 mg τζίντζερ τέσσερις φορές την ημέρα για τρεις ημέρες από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως είχαν μειωμένους πόνους περιόδου σε βαθμό που η επίδραση του τζίντζερ θεωρήθηκε από πολλές εφάμιλλη της ιβουπροφαίνης.

Διαβάστε επίσης:

Η πρώτη περίοδος της γυναίκας δείχνει αν κινδυνεύει από καρδιακές παθήσεις

Πέντε λόγοι που οι γυναίκες δεν έχουν κανονική περίοδο

Περίοδος: Δείτε τις αιτίες που έρχεται νωρίτερα ή ακανόνιστα

Έρπης γεννητικών οργάνων: Τα ένοχα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε