ΥΓΕΙΑ

Πόνοι στη μέση λόγω περιόδου: Πώς θα ανακουφιστείτε

Σαν να μην έφταναν τα σπυράκια, οι ψυχολογικές μεταπτώσεις, οι κοιλιακές κράμπες, η εξάντληση και το φούσκωμα, οι περισσότερες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες και με τους πόνους στη μέση, στη διάρκεια της περιόδου.

Πόνοι στη μέση λόγω περιόδου: Πώς θα ανακουφιστείτε

Ο πόνος χαμηλά στην πλάτη κατά τη διάρκεια της περιόδου αποτελεί σύμπτωμα της λεγόμενης πρωτογενούς δυσμηνόρροιας, και προκαλείται από συσπάσεις της μήτρας. Κάθε μήνα το σώμα δημιουργεί μια παχιά επένδυση στη μήτρα (ενδομήτριο) για να προετοιμαστεί για το γονιμοποιημένο ωάριο.

Όταν η γυναίκα δεν μένει έγκυος, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης πέφτουν και το σώμα αποβάλλει αυτή την επένδυση.

Οι συσπάσεις της μήτρας ασκούν πίεση στα κοντινά αιμοφόρα αγγεία, διακόπτοντας την παροχή οξυγόνου στους κοντινούς μύες.

Αυτός είναι ο λόγος που ο πόνος εκδηλώνεται στην κοιλιά, αλλά αντανακλά στο κάτω μέρος της πλάτης, ακόμη και στους μηρούς.

teen period 2

Αν νιώθετε πάντα δυσφορία τις μέρες της περιόδου, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως οι πόνοι της περιόδου σας εμποδίζουν να λειτουργήσετε φυσιολογικά κάποιες μέρες του μήνα ή αν παρατηρήσετε ξαφνικά αλλαγές στα συμπτώματα, καλό είναι να συμβουλευτείτε γιατρό.

Εν τω μεταξύ, για να βελτιώσετε τα συμπτώματα και ειδικά τους πόνους της μέσης, μπορείτε να πάρετε αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφαίνη. Είναι επίσης χρήσιμο να κάνετε ζεστά ντους ή να τοποθετείτε θερμοφόρα στη μέση για να χαλαρώνουν οι μύες.

Παράλληλα, αποφεύγετε τροφές που περιέχουν καφεΐνη και αλάτι.

Τέλος, όσο και αν σας λείπει η ενέργεια και το μόνο που θέλετε είναι να κάθεστε όλη μέρα στον καναπέ, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά, έχουν λιγότερους πόνους περιόδου. Προτιμήστε τις αερόβιες ασκήσεις που ωφελούν και την καρδιά και τη γιόγκα.

Πηγή: popsugar.com

Διαβάστε επίσης:

Πόνοι περιόδου: Δείτε από τι κινδυνεύετε ανάλογα με τον τύπο τους

Υγεία κόλπου: Πέντε τροφές πρέπει να καταναλώνουν οι γυναίκες

Πότε οι πόνοι περιόδου δείχνουν ενδομητρίωση