ΥΓΕΙΑ

Κόκκινο κρασί: Πώς προστατεύει την υγεία

Είναι γνωστό ότι το κρασί έχει αντικαρκινική, αντιδιαβητική και καρδιοπροστατευτική δράση.

Κόκκινο κρασί: Πώς προστατεύει την υγεία

Πού βρίσκεται όμως το κλειδί για την προστατευτική δράση του υπέρ του ανθρώπινου οργανισμού;

Σύμφωνα με δημοσίευση επιστημόνων από τις ΗΠΑ στην επιθεώρηση «Nature», το κλειδί είναι ο τρόπος με τον οποίο το κύριο αντιοξειδωτικό συστατικό του, η ρεσβερατρόλη, αλληλεπιδρά με ορισμένες πρωτεΐνες και μόρια των σωματικών κυττάρων.

Τα κύτταρα λειτουργούν ομαλά όταν οι πρωτεΐνες που διαθέτουν στο εσωτερικό τους επιτελούν μία σειρά από συγκεκριμένες εργασίες.

Οι πρωτεΐνες δεν δρουν μεμονωμένα, αλλά αλληλεπιδρούν ή ενώνονται με άλλες, ανάλογα με τη δομή τους. Στην πραγματικότητα, όσες έχουν παρόμοια δομή συχνά ενώνονται μεταξύ τους και επιτελούν παρόμοιες εργασίες.

Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps, στην Καλιφόρνια, παρατήρησαν ότι ένα ένζυμο που παράγεται σε αντίδραση στο στρες και ονομάζεται τυροσυλ-tRNA συνθετάση έχει παρόμοια τρισδιάστατη δομή με την ρεσβερατρόλη.

Όταν εξέτασαν το μόριο αυτό καλύτερα, διαπίστωσαν ότι αφενός αλληλεπιδρά με την ρεσβερατρόλη, αφετέρου αυτή η αλληλεπίδραση παίζει καθοριστικό ρόλο στην άσκηση της ωφέλιμης δράσης της ρεσβερατρόλης, γιατί χωρίς αυτήν η ρεσβερατρόλη δεν παρέχει κανένα όφελος.

Στη συνέχεια, οι δύο επιστήμονες εξέτασαν σε ποντίκια την αλληλεπίδραση συνθετάσης - ρεσβερατρόλης, παρατηρώντας ότι επηρέαζε ορισμένα μόρια, που με τη σειρά τους καθορίζουν τις αντοχές των κυττάρων στο στρες.

Τρία από αυτά τα μόρια είναι τα p53, AMPKκαι SIRT6 τα οποία παίζουν ρόλο στην προστασία από τον καρκίνο, την αντοχή στο στρες και την ελάττωση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, αντιστοίχως.

Με άλλα λόγια, η αλληλεπίδραση της τυροσυλ-tRNA συνθετάσης με τη ρεσβερατρόλη είναι όπως προκύπτει ο λόγος που λίγο κόκκινο κρασί την ημέρα δρα προστατευτικά εναντίον του καρκίνου, της καρδιοπάθειας και του διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:

Το κρασί εξουδετερώνει τα οφέλη της γυμναστικής

Έρευνα: Το κόκκινο κρασί περιορίζει την πιθανότητα καρκίνου στο κεφάλι και τον λαιμό

Πώς εξηγείται το «γαλλικό διατροφικό παράδοξο»