ΥΓΕΙΑ

Δείτε πόσο βρώμικο είναι το κινητό σας (φωτογραφίες)

Αν ξέρατε πόσα μικρόβια είναι συγκεντρωμένα στο κινητό σας τηλέφωνο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το ακουμπούσατε ξανά!

Δείτε πόσο βρώμικο είναι το κινητό σας (φωτογραφίες)

Τα βακτήρια αυτά συνήθως είναι αβλαβή, αλλά μερικές φορές είναι από είδη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα, όπως βαριές μολύνσεις οργάνων και ιστών ή ακόμα και σηψαιμία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της σχετικής μελέτης που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μαζί με τους φοιτητές του ο δρ Σάιμον Παρκ, λέκτορας Πρακτικής & Βιοϊατρικής Βακτηριολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ, στο πλαίσιο της πρακτικής εξάσκησης του μαθήματος και δημοσιεύει η «Daily Mail».

Το πείραμα γίνεται με τους φοιτητές να ακουμπούν το κινητό τους σε ένα μέσο ανάπτυξης βακτηρίων που βρίσκεται μέσα σε δίσκους Πέτρι.

Ο δίσκος Πέτρι είναι το ρηχό, κυλινδρικό, πλαστικό ή γυάλινο «πιατάκι» μέσα στο οποίο γίνονται οι καλλιέργειες των βακτηρίων στα εργαστηριακά επιστημονικά πειράματα, ενώ το μέσον ανάπτυξης βακτηρίων είναι μία αβλαβής για το κινητό ουσία που ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που αγγίζει.

filthy phone

Έπειτα από τρεις ημέρες, ο δρ Παρκ και οι φοιτητές τους εξετάζουν τους δίσκους για να δουν ποια βακτήρια έχουν αναπτυχθεί.

Όπως, λοιπόν, ανακοίνωσαν προσφάτως, σε αρκετά κινητά βρέθηκε ο επικίνδυνος χρυσίζων σταφυλόκοκκος - ένα βακτήριο που υπολογίζεται ότι φέρει το 20% του γενικού πληθυσμού στην μύτη και στο δέρμα του, δίχως να αρρωσταίνει εξαιτίας του.

Αν, όμως, δημιουργηθεί μία μικρή πληγή στο δέρμα, το βακτήριο μπορεί να την μολύνει και να προκαλέσει λοίμωξη.

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος είναι συχνή αιτία μολύνσεων στο δέρμα, στα οστά, στις πληγές των χειρουργημένων ασθενών, πνευμονίας και σηψαιμίας.

Ένα άλλο βακτήριο που εντοπίστηκε είναι ο βάκιλος mycoides, ο οποίο κανονικά υπάρχει στο χώμα και προφανώς φτάνει έως τα κινητά μέσω των άπλυτων χεριών.

filthy phone2

«Τα κινητά τηλέφωνα φιλοξενούν την ιστορία των προσωπικών και σωματικών επαφών μας με άλλους ανθρώπους, χώρους και αντικείμενα», δήλωσε ο δρ Παρκ.

Και πρόσθεσε πως η βακτηριακή ανάλυση των κινητών αποτελεί έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να συνειδητοποιήσει κανείς την μικροβιολογία της καθημερινής ζωής.

Διαβάστε επίσης:

Το βρώμικο μυστικό που κρύβουν οι... πιτζάμες σας!

Πώς φτιάχνουμε ένα απολυμαντικό τζελ χεριών