ΥΓΕΙΑ

Απογοητευτικά στοιχεία: Μόνο το 25% των Ελληνίδων κάνει Τεστ ΠΑΠ

Στατιστικά στοιχεία με αφορμή την Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου, που τιμάται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων.

Απογοητευτικά στοιχεία: Μόνο το 25% των Ελληνίδων κάνει Τεστ ΠΑΠ

Σύμφωνα με αυτά, μόνο 25-30% των Ελληνίδων κάνει τακτικό προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με τεστ Παπανικολάου και HPV DNA test.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό των εμβολιασμένων κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος ενοχοποιείται για τη νόσο, είναι μόνο 35% σε όλες τις ηλικίες.

Στο πλαίσιο των φετινών δράσεων, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και των επαγγελματιών υγείας πάνω στα θέματα πρόληψης του τραχηλικού καρκίνου, της σημασίας της μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, του προληπτικού ελέγχου με τεστ Παπανικολάου και HPV DNA test, καθώς και του σχετικού εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη και την Παρασκευή 29 και 30 Ιανουαρίου (10.00–14.00 και 18.00–21.00), ειδικό stand στο πεζοδρόμιο των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, θα προσφέρει ενημερωτικό υλικό. Επίσης, το Σάββατο 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα στο ξενοδοχείο Hyatt.

Τέλος, ο ΟΑΣΘ, συμβάλλοντας στην ενημέρωση, θα τοποθετήσει στα λεωφορεία αφίσες και θα προβάλει, με το σύστημα τηλεματικής τρέιλερ μέσα στα λεωφορεία και στις στάσεις.