ΥΓΕΙΑ

Αυτές είναι οι νέες οδηγίες για τις εγκύους που ταξιδεύουν με αεροπλάνο

Τα αεροπορικά ταξίδια είναι ασφαλή έως και την 32η-37η εβδομάδα της κύησης, αλλά οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να αποφύγουν τις θρομβώσεις στις πολύωρες πτήσεις.

Αυτές είναι οι νέες οδηγίες για τις εγκύους που ταξιδεύουν με αεροπλάνο

Τα μέτρα αυτά είναι να σηκώνονται συχνά και να περπατάνε μέσα στο αεροπλάνο, καθώς και να κινούν τα άκρα των ποδιών τους όσο κάθονται.

Αυτά αναφέρουν οι νέες, αναθεωρημένες οδηγίες του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (BCPG) της Βρετανίας, που επιβεβαιώνουν ότι τα αεροπορικά ταξίδια δεν είναι επικίνδυνα για τη μητέρα ή το έμβρυο όταν η εγκυμοσύνη κυλά ομαλά.

Στις οδηγίες διευκρινίζεται πως ούτε οι ανιχνευτές των αεροδρομίων συνιστούν κίνδυνο για τις εγκύους ή τα αγέννητα μωρά τους.

Ο αληθινός κίνδυνος είναι η φλεβική θρόμβωση, δηλαδή η δημιουργία θρόμβου αίματος στις φλέβες βαθιά μέσα στα πόδια που μπορεί να αποκολληθεί και να φτάσει έως τους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή.

Ο κίνδυνος αυτός είναι αυξημένος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επί έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, ενώ η πολύωρη ακινησία στον περιορισμένο χώρο ενός αεροπλάνου μπορεί να τον αυξήσει ακόμα περισσότερο.

Στη διάρκεια ενός ταξιδιού οι έγκυοι θα πρέπει:

-Να καθίσουν σε θέση στον διάδρομο, ώστε να σηκώνονται συχνά και να περπατούν.

-Να φορούν φαρδιά ρούχα και άνετα παπούτσια.

-Να κάνουν ασκήσεις των ποδιών κάθε τουλάχιστον 30 λεπτά.

-Να πίνουν συχνά νερό.

-Να αποφύγουν κάθε ρόφημα με αλκοόλ ή καφεΐνη (συμπεριλαμβάνονται καφές, τσάι και αναψυκτικά τύπου κόλα).

Αν το ταξίδια διαρκεί πάνω από 2-3 ώρες, καλό είναι να φορέσουν ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, τις οποίες όμως πρέπει να ζητήσουν από τον γιατρό τους για να τους πει το είδος και το σωστό μέγεθος.

Οι οδηγίες αναφέρουν επίσης ότι οι γυναίκες που κυοφορούν ένα μωρό καλό είναι να αποφεύγουν τα αεροπορικά ταξίδια από την 37η εβδομάδα της κυήσεως και μετά, ενώ όσες κυοφορούν δίδυμα ή τρίδυμα δεν πρέπει να ταξιδέψουν μετά την 32η εβδομάδα.

Όλα αυτά ισχύουν μόνο για τις γυναίκες δίχως επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους και μετά από ενημέρωση και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους, καταλήγουν οι οδηγίες.

Διαβάστε επίσης:

Περιμένετε δίδυμα; Αυτά πρέπει να προσέξετε στην εγκυμοσύνη

Τα 12 DON'Ts της εγκυμοσύνης