ΥΓΕΙΑ

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης συνδέεται με τον καρκίνο των ωοθηκών

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The Lancet δείχνει ότι η χρήση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) για την εμμηνόπαυση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης των δύο πιο κοινών μορφών καρκίνου των ωοθηκών, ακόμη και αν εφαρμοστεί για λίγα χρόνια.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης συνδέεται με τον καρκίνο των ωοθηκών

Η ΘΟΥ για την εμμηνόπαυση ήταν ιδιαίτερα "δημοφιλής" κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, προτού η συχνότητα εφαρμογής της μειωθεί απότομα κατά το ήμισυ την επόμενη δεκαετία μετά από μια μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη. Ωστόσο, η εφαρμογή μεθόδων ΘΟΥ σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, με περίπου 6 εκατομμύρια γυναίκες να την έχουν επιλέξει στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία μόνο.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης ορισμένων γυναικών να μειωθούν σημαντικά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ΘΟΥ αυξάνει τα επίπεδα ορμονών, προκειμένου να μειωθούν ορισμένα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, προβλήματα του ουροποιητικού και κολπική δυσφορία.

Για τις ανάγκες της έρευνας συνεργάστηκαν τουλάχιστον 100 επιστήμονες από όλο τον κόσμο με βασικό άξονα το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τον οργανισμό Collaborative Group on Epidemiological Studies of Ovarian Cancer που αυτό σύστησε για αυτόν το σκοπό.

Συνολικά οι ερευνητές μελέτησαν 5 επιμέρους επιδημιολογικές έρευνες, οι οποίες ακουμπούσαν σχεδόν επάνω σε κάθε κλάδο της επιστήμης γύρω από τα όσα γνωρίζουμε για τον καρκίνο των ωοθηκών. Εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 21.488 γυναικών από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ένα σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών για τις γυναίκες που ήταν σε πρόγραμμα ΘΟΥ ή που το είχαν ολοκληρώσει πρόσφατα (μέσα στα τελευταία 5 χρόνια). Και μπορεί αυτός ο κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών να μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου μετά τη διακοπή της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, οι γυναίκες που είχαν λάβει ΘΟΥ για τουλάχιστον 5 χρόνια ήταν ακόμα σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών 10 χρόνια αργότερα.

Επίσης αυξημένος κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών βρέθηκε και με τις δύο κύριες μορφές της ΘΟΥ: παρασκευάσματα που έχουν μόνο οιστρογόνα και παρασκευάσματα που περιέχουν οιστρογόνα και μια προεμμηνοροϊκή ουσία. Διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία κατά την οποία άρχισε ΘΟΥ, το κάπνισμα, η υστερεκτομή και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, δεν επηρέασαν αυτή την αύξηση του κινδύνου.

Διαβάστε επίσης:

Κύστεις στις ωοθήκες: Πόσο επικίνδυνες είναι;

Μία 8χρονη πρότεινε λύση για τη θεραπεία του... καρκίνου!

Η έκθεση στα χημικά προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση

Εντοπίστηκαν νέα γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου