ΥΓΕΙΑ

Πώς δημιουργείται το «κερί» στα αυτιά

Το κερί του αυτιού, επίσης γνωστό και ως κυψελίδα, είναι ένα κιτρινωπό κηρώδες υλικό που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες στο κανάλι στο εσωτερικό του αυτιού.

Πώς δημιουργείται το «κερί» στα αυτιά

Είναι μια ουσία που λιπαίνει, καθαρίζει και προστατεύει τα τοιχώματα του ακουστικού πόρου με την απώθηση του νερού, την παγίδευση της βρωμιάς και την προστασία από έντομα, μύκητες και βακτήρια, στα οποία δεν επιτρέπει να βλάψουν το τύμπανο.

Η κυψελίδα είναι ελαφρώς όξινη και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αν δεν είχαμε το κερί στα αυτιά, το κανάλι του αυτιού θα ήταν εξαιρετικά ξηρό, θα γέμιζε με νερό και μούχλα και θα ήταν συχνά μολυσμένο.

Η κηρήθρα του αυτιού αποτελείται κυρίως από στρώματα κυττάρων νεκρού δέρματος. Το 60% της σύστασής της είναι κερατίνη, το 12% - 20% είναι κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά οξέα, σκουαλένιο και αλκοόλες, και το 6% - 9% είναι χοληστερόλη.

Όταν είμαστε σε κατάσταση αυξημένου φόβου ή στρες παράγουμε περισσότερη κυψελίδα.

102 73593503 ear wax secretion

Πώς δημιουργείται το κερί στα αυτιά

Τα κύτταρα στο εσωτερικού του ακουστικού καναλιού στο αυτί είναι μοναδικά σε όλο το σώμα, καθώς... μεταναστεύουν! Αν μπορούσαμε να βάλουμε ένα σημάδι σε ένα από αυτά, θα το βλέπαμε να μετακινείται με την πάροδο των ημερών προς το εξωτερικό μέρος του καναλιού, στην βάση του αυτιού.

Αν δεν συνέβαινε αυτό το μοναδικό φαινόμενο, ο μικροσκοπικός σάκος στο ακουστικό κανάλι θα γέμιζε με νεκρά δερματικά κύτταρα. Αυτή η κίνηση είναι που μαζί με τα κύτταρα μετακινεί και το κερί που παράγεται στα αυτιά, από τους σμηγματογόνους αδένες (αυτοί κατά βάση είναι οι ιδρωτοποιοί αδένες στην περιοχή) προς τα έξω.

Πιστεύεται ότι οι απλές, καθημερινές κινήσεις που κάνει ένας άνθρωπος με το κρανίο του, όπως το μάσημα της τροφής και η συνεπακόλουθη κίνηση της κάτω σιαγόνας, είναι αυτές που βοηθούν αυτές τις ουσίες να εξέλθουν από το εσωτερικό του αυτιού.

Είναι σημαντικό να περιποιείται κανείς τις τρίχες που σε ορισμένους ανθρώπους (κυρίως σε άντρες) μεγαλώνουν στο αυτί, επειδή εμποδίζουν το κερί και τα νεκρά δερματικά κύτταρα να εξέλθουν φυσιολογικά από το ακουστικό κανάλι.

 73591449 earcanal

Διαβάστε επίσης:

Τρεις τρόποι να καθαρίσετε τα αυτιά σας χωρίς μπατονέτες

Βουλωμένα αυτιά: Τι το προκαλεί και πώς θα το αντιμετωπίσετε