ΥΓΕΙΑ

Ελκώδης κολίτιδα: Τα συμπτώματα που την φανερώνουν

Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn είναι οι δύο πιο κοινοί τύποι της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει μόνο το παχύ έντερο και το ορθό. Η νόσος του Crohn μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα.

Ελκώδης κολίτιδα: Τα συμπτώματα που την φανερώνουν

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή και πληγές (έλκη) στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου. Συνήθως επηρεάζει το κατώτερο τμήμα (σιγμοειδές) και το ορθό. Αλλά μπορεί να επηρεάσει το σύνολο του παχέος εντέρου. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο τμήμα του παχέος εντέρου έχει προσβληθεί, τόσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα.

Η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με αυτή πριν την ηλικία των 30 ετών.

Οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι τι ακριβώς την προκαλεί. Υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε φυσιολογικά βακτήρια του πεπτικού σωλήνα. Ή ότι κάποια άλλα είδη βακτηρίων και ιών την προκαλούν.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Διάρροια ή τάση συχνών, ξαφνικών επισκέψεων στην τουαλέτα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν διάρροια ακόμα και 10 ή 20 φορές την ημέρα.

-Αιμορραγία από το ορθό. Η συγκεκριμένη ασθένεια προκαλεί συνήθως αιματηρή διάρροια και βλέννα. Μπορεί επίσης να έχετε πόνο στο ορθό.

-Πόνοι στην κοιλιά, που συχνά περιγράφονται ως κράμπες. Η κοιλιά σας μπορεί να είναι ευαίσθητη και να σας πονάει ακόμα και σε ένα απλό άγγιγμα.

-Δυσκοιλιότητα. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να αναπτυχθεί ανάλογα με το ποιο μέρος του παχέος εντέρου επηρεάζεται από την ασθένεια. Η δυσκοιλιότητα είναι πολύ λιγότερο συχνό σύμπτωμα από ό,τι η διάρροια.

-Απώλεια της όρεξης.

-Πυρετός. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το άτομο αναπτύσσει πυρετό.

-Απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της διαρκούς διάρροιας.

-Χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία). Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αναιμία λόγω των χαμηλών επιπέδων σιδήρου που οφείλονται στις αιματηρές κενώσεις ή την εντερική φλεγμονή.

-Η ασθένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει και άλλα προβλήματα, όπως πόνο στις αρθρώσεις, προβλήματα στα μάτια, ή ηπατική νόσο.

Στους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται. Μερικοί άνθρωποι περνούν μήνες ή και χρόνια χωρίς συμπτώματα (ύφεση). Στη συνέχεια, όμως, μπορεί να έχουν έξαρση της ασθένειας. Περίπου το 5-10% των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα έχει συμπτώματα όλη την ώρα.

Άλλες καταστάσεις με συμπτώματα παρόμοια με την ελκώδη κολίτιδα περιλαμβάνουν νόσο του Crohn, την εκκολπωματίτιδα, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Διαβάστε επίσης:

Καούρα: 4 βήματα για να απαλλαγείτε άμεσα

Τα «σιωπηλά» σημάδια καρδιακού προβλήματος

Προσοχή! Τα σημάδια που προειδοποιούν για πνευμονική εμβολή

Δυσκοιλιότητα: Με ποια ροφήματα θα την καταπολεμήσετε